Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
600 gram jogurtu naturalnego
0,8 szklanek śmietany kremówki
100 gram gorzkiej czekolady
- Zetrzeć czekoladę na tarce drobno. Można zamiast jogurtu naturalnego i czekolady wykorzystać już gotowy jogurt straciatella.
- Wymieszać dokładnie składniki w misce.
- Przygotować lody w maszynie do robienia lodów wg instrukcji. W moim przypadku trzeba najpierw schłodzić wkłady na minimum 12h w zamrażarce (dlatego warto je mieć zawsze schłodzone, bo nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na lody) następnie wlać masę do wkładu w maszynie i uruchomić na około 30 minut. Jeśli nie mamy maszyny to pomijamy ten krok i od razu wkładamy masę do zamrażarki.
- Po czym lody wstawić do zamrażarki na jakąś godzinkę. Po nałożeniu lodów na talerzyki warto odczekać parę minut przed ich spożyciem. Wtedy będą lepsze 🙂