Lody jogurtowe straciatella

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 600 gram jogurtu naturalnego

  • 0,8 szklanek śmietany kremówki

  • 100 gram gorzkiej czekolady

  1. Zetrzeć czekoladę na tarce drobno. Można zamiast jogurtu naturalnego i czekolady wykorzystać już gotowy jogurt straciatella.
  2. Wymieszać dokładnie składniki w misce.
  3. Przygotować lody w maszynie do robienia lodów wg instrukcji. W moim przypadku trzeba najpierw schłodzić wkłady na minimum 12h w zamrażarce (dlatego warto je mieć zawsze schłodzone, bo nie wiadomo kiedy przyjdzie ochota na lody) następnie wlać masę do wkładu w maszynie i uruchomić na około 30 minut. Jeśli nie mamy maszyny to pomijamy ten krok i od razu wkładamy masę do zamrażarki.
  4. Po czym lody wstawić do zamrażarki na jakąś godzinkę. Po nałożeniu lodów na talerzyki warto odczekać parę minut przed ich spożyciem. Wtedy będą lepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.