Lody malinowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Szklanka malin

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 3 łyżki cukru kryształ

  1. Należy umyć maliny, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach malin.
  2. Następnie wymieszać maliny ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać cukier.
  3. Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. Jeśli nie mamy takiej maszyny należy masę bezpośrednio włożyć do zamrażarki, niestety tego typu lody będą bardziej zbite.
Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów. Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe. Polecam lody własnej roboty o niebo lepsze niż kupne! 🙂

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *