Lody truskawkowe ze świeżych truskawek

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 0,5 kilogram truskawek

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 2 łyżki cukru kryształ

  1. Należy umyć truskawki i pozbawić je ogonków, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach truskawek.
  2. Następnie wymieszać truskawki ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać cukier. Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. Jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów to należy masę dać bezpośrednio do zamrażarki.
  3. Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.
  4. Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe.
Naprawdę polecam tą wersją lodów truskawkowych. Pierwsze lody truskawkowe, które uwielbiam, gdyż są z prawdziwymi truskawkami, a nie są tylko o smaku truskawek. Polecam!

2 komentarze

  1. Tak jak napisałam w przepisie, jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów, to masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki. Niestety będą one wtedy mniej puszyste. Co do maszyny to ja moją kupiłam na allegro i jest to koszt około 100zł. Warto przemyśleć taki zakup, jeśli robicie lody często, ja w sezonie letnim robię je kilka razy tygodniowo, dlatego ten zakup był bardzo trafiony i jestem z niego bardzo zadowolona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.