Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
- Należy umyć truskawki i pozbawić je ogonków, następnie zmiksować je w blenderze lub “podziabać” widelcem, najlepsze lody wychodzą przy najdrobniejszych kawałkach truskawek.
- Następnie wymieszać truskawki ze słodką płynną śmietaną 30% oraz dodać cukier. Tak przygotowaną masę należy wlać do maszyny do robienia lodów, dzięki takiej maszyny lody są wyjątkowo puszyste jak sklepowe 🙂 Następnie należy postępować według instrukcji maszyny. Warto jeszcze włożyć lody na jakiś czas do zamrażarki i dopiero potem podawać. Jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów to należy masę dać bezpośrednio do zamrażarki.
- Lody takie są najlepsze pierwszego dnia po zrobieniu. Jednakże można je potem jeszcze włożyć do zamrażarki w celu późniejszej konsumpcji, jednak ja już mam wtedy problem z nałożeniem mocno zamrożonych lodów.
- Można także zakupić przyrząd do formowania kulek i gotowe wafelki, wtedy możemy serwować lody kulkowe.
Tak jak napisałam w przepisie, jeśli nie mamy maszyny do robienia lodów, to masę dajemy bezpośrednio do zamrażarki. Niestety będą one wtedy mniej puszyste. Co do maszyny to ja moją kupiłam na allegro i jest to koszt około 100zł. Warto przemyśleć taki zakup, jeśli robicie lody często, ja w sezonie letnim robię je kilka razy tygodniowo, dlatego ten zakup był bardzo trafiony i jestem z niego bardzo zadowolona.
No bez jaj, skąd ja wytrzasnę maszynę do robienia lodów?