Łosoś smażony z czosnkiem

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 1 sztuka łososia (dzwonka 1sz)

  • 2 sztuki ząbków czosnku

  • pół cytryny

  • szczypta soli

  • 50 gram masła

  • 0.1 szklanek mąki pszennej

  • 2 łyżki oliwy

  1. Łososia należy najpierw dokładnie umyć i delikatnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem.
  2. Polać sokiem z połowy cytryny i wsadzić do lodówki na minimum 5 minut.
  3. Następnie należy wyjąć go z lodówki i delikatnie osuszyć.
  4. Posolić rybę, obtoczyć w mące i następnie ułożyć na niej drobno posiekany czosnek.
  5. Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić ząbek czosnku pokrojony w talarki. Wrzucić następnie na patelnie łososia w mące i czosnku. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. Aż do zarumienienia.
  6. Następnie wyłożyć ryby na talerz i posmarować lekko masłem.
  7. Następnie dodać po ćwiartce z cytryny. Można przystroić pietruszką.
Idealna alternatywa do karpia Wigilijnego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.