Szczegóły
Porcje
1
Czas
30 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
1 sztuka łososia (dzwonka 1sz)
2 sztuki ząbków czosnku
pół cytryny
szczypta soli
50 gram masła
0.1 szklanek mąki pszennej
2 łyżki oliwy
- Łososia należy najpierw dokładnie umyć i delikatnie osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem.
- Polać sokiem z połowy cytryny i wsadzić do lodówki na minimum 5 minut.
- Następnie należy wyjąć go z lodówki i delikatnie osuszyć.
- Posolić rybę, obtoczyć w mące i następnie ułożyć na niej drobno posiekany czosnek.
- Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić ząbek czosnku pokrojony w talarki. Wrzucić następnie na patelnie łososia w mące i czosnku. Smażyć z każdej strony po około 5 minut. Aż do zarumienienia.
- Następnie wyłożyć ryby na talerz i posmarować lekko masłem.
- Następnie dodać po ćwiartce z cytryny. Można przystroić pietruszką.