Łosoś z grilla w tymianku i sosie maślanym

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 4 sztuki łososia (dzwonka 1sz)

  • 4 łyżki masła

  • 0,5 sztuki świeżego tymianku

  • 0,5 sztuki cytryn

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

Bardzo polecam ten przepis, nie dość, że jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania, to daje wspaniałe urozmaicenie oraz przepyszne smaki do grilla ze znajomymi lub rodziną.
  1. Dobrze jest przygotować rybkę kilka godzin przed grillem, wtedy przejdzie ona przyprawami.
  2. Umyć łososia, najlepszy jest świeży łosoś, ale jeśli nie uda się go dostać to nada się także mrożony.
  3. Posolić łososia oraz natrzeć go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Polać rybę sokiem z połowy cytryny.
  5. Umyć tymianek oraz posiekać go drobno. Następnie obłożyć rybę tymiankiem.
  6. Włożyć całość do pojemnika z przykryciem i włożyć na kilka godzin do lodówki.
  7. Przed grillowaniem położyć porcje łososia na kawałek folii aluminiowej i nałożyć po łyżce masła na każdej ze stron rybki. Zawinąć folię aluminiową.
  8. Grilować około 20 minut tylko z jednej strony. Można także przygotować rybę w piekarniku, wtedy należy włożyć ją do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
  9. Sos maślany uzyskany podczas grillowania w folii aluminiowej doskonale nada się do polania potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.