Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
4 sztuki łososia (dzwonka 1sz)
4 łyżki masła
0,5 sztuki świeżego tymianku
0,5 sztuki cytryn
0,5 łyżeczki soli
1 Łyżeczka pieprzu
- Dobrze jest przygotować rybkę kilka godzin przed grillem, wtedy przejdzie ona przyprawami.
- Umyć łososia, najlepszy jest świeży łosoś, ale jeśli nie uda się go dostać to nada się także mrożony.
- Posolić łososia oraz natrzeć go najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
- Polać rybę sokiem z połowy cytryny.
- Umyć tymianek oraz posiekać go drobno. Następnie obłożyć rybę tymiankiem.
- Włożyć całość do pojemnika z przykryciem i włożyć na kilka godzin do lodówki.
- Przed grillowaniem położyć porcje łososia na kawałek folii aluminiowej i nałożyć po łyżce masła na każdej ze stron rybki. Zawinąć folię aluminiową.
- Grilować około 20 minut tylko z jednej strony. Można także przygotować rybę w piekarniku, wtedy należy włożyć ją do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 20 minut.
- Sos maślany uzyskany podczas grillowania w folii aluminiowej doskonale nada się do polania potrawy.