Makaron domowy

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • 20 dekagram mąki pszennej

  • 2 sztuki jajek

  1. Usypać kopiec z mąki, uformować w nim dołek, do którego dodać wybite jajka.
  2. Wymieszać masę nożem, po wymieszaniu ugniatać już ręcznie, wtedy będzie się mniej lepiła do rąk.
  3. Podsypywać mąką i wyrabiać ciasto, aż do jednolitej masy.
  4. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
  5. Następnie wałkować na cienko ciasto, podsypując mąką i obracając je, aby z każdej strony było równomiernie rozwałkowane.
  6. Ciasto pokroić w paski i formować makaron maszynką do robienia makaronu.
  7. Podłożyć pod wychodzący z maszynki makaron rękę, aby się nie rolował i równo wychodził. Odkładać go na stół, w różne miejsca, aby się nie posklejał.
  8. Zagotować wodę i w między czasie lekko poprzerzucać makaron na stole lub stolnicy.
  9. Wrzucić następnie makaron do gotującej się wody i gotować chwilę dopóki się nie przewali (tak mówi moja babcia, którą nauczyła robić makaron jej babcia). W momencie jak w garnku zrobi się biała piana oznacza to, że makaron jest już gotowy. Naprawdę trwa to tylko kilka minut.
Są przepisy na makaron, które uwzględniają dodanie do niego wody, jednakże wtedy jest możliwość, że makaron się rozleci, natomiast makaron bez dodatku wody, nigdy się nie rozleci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.