Szczegóły
Porcje
5
Czas
30 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
trudny
- Usypać kopiec z mąki, uformować w nim dołek, do którego dodać wybite jajka.
- Wymieszać masę nożem, po wymieszaniu ugniatać już ręcznie, wtedy będzie się mniej lepiła do rąk.
- Podsypywać mąką i wyrabiać ciasto, aż do jednolitej masy.
- W razie potrzeby dodać więcej mąki.
- Następnie wałkować na cienko ciasto, podsypując mąką i obracając je, aby z każdej strony było równomiernie rozwałkowane.
- Ciasto pokroić w paski i formować makaron maszynką do robienia makaronu.
- Podłożyć pod wychodzący z maszynki makaron rękę, aby się nie rolował i równo wychodził. Odkładać go na stół, w różne miejsca, aby się nie posklejał.
- Zagotować wodę i w między czasie lekko poprzerzucać makaron na stole lub stolnicy.
- Wrzucić następnie makaron do gotującej się wody i gotować chwilę dopóki się nie przewali (tak mówi moja babcia, którą nauczyła robić makaron jej babcia). W momencie jak w garnku zrobi się biała piana oznacza to, że makaron jest już gotowy. Naprawdę trwa to tylko kilka minut.