Makaron penne z brokułami

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Sztuka cebuli czerwonej

  • 2 sztuki ząbków czosnku

  • 250 g brokułu

  • 1 łyżeczka przyprawy chili

  • 50 gram makaronu penne

  • 0,2 szklanek bułki tartej

  • 1,5 łyżki masła

  • 30 gram parmezanu

  • 3 łyżki oliwy

  • 0,3 sztuki korzenia pietruszki

  1. Ugotować makaron penne, tak aby był al dente, na opakowaniu będzie napisany czas gotowania makaronu – postępować według instrukcji.
  2. Pokroić drobno cebulę, czosnek.
  3. Następnie smażyć cebulę i czosnek chwilę na oliwie.
  4. Umyć brokuła i rozdzielić korzeń od różyczek i dorzucić różyczki do cebuli i czosnku.
  5. Wymieszać składniki i dusić około 10 minut (do miękkości brokuła) na małym ogniu.
  6. Przygotować bułkę tartą, a mianowicie wymieszać na małym ogniu masło z bułką tartą i dorzucić połowę startego parmezanu.
  7. Smażyć do zarumienienia bułki tartej.
  8. Następnie wymieszać w misce bułkę tartą, z makaronem i brokułem z przyprawami.
  9. Wyłożyć do miseczek, posypać resztą parmezanu i udekorować pietruszką.
Osobiście bardzo lubię to danie, dlatego jak najbardziej polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.