Szczegóły
Porcje
1
Czas
30 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
1 Sztuka cebuli czerwonej
2 sztuki ząbków czosnku
250 g brokułu
1 łyżeczka przyprawy chili
50 gram makaronu penne
0,2 szklanek bułki tartej
1,5 łyżki masła
30 gram parmezanu
3 łyżki oliwy
0,3 sztuki korzenia pietruszki
- Ugotować makaron penne, tak aby był al dente, na opakowaniu będzie napisany czas gotowania makaronu – postępować według instrukcji.
- Pokroić drobno cebulę, czosnek.
- Następnie smażyć cebulę i czosnek chwilę na oliwie.
- Umyć brokuła i rozdzielić korzeń od różyczek i dorzucić różyczki do cebuli i czosnku.
- Wymieszać składniki i dusić około 10 minut (do miękkości brokuła) na małym ogniu.
- Przygotować bułkę tartą, a mianowicie wymieszać na małym ogniu masło z bułką tartą i dorzucić połowę startego parmezanu.
- Smażyć do zarumienienia bułki tartej.
- Następnie wymieszać w misce bułkę tartą, z makaronem i brokułem z przyprawami.
- Wyłożyć do miseczek, posypać resztą parmezanu i udekorować pietruszką.