Makaron penne z kurczakiem i sosem śmietanowo-ziołowym

Szczegóły

Porcje

3

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 200 gram makaronu penne

  • 2 sztuki cebuli

  • 1 Szklanka śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 Sztuka natki pietruszki – pęczek

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Szklanka wody

  1. Ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu na sposób al dente.
  2. Umyć piersi, poodkrawać kostki i tłuszcz oraz pokroić je w kostkę oraz posypać je solą i pieprzem i wymieszać w mące.
  3. Pokroić w kostkę obydwie cebulę.
  4. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę.
  5. Ddodać do patelni mięso oraz smażyć aż zrobi się białe.
  6. Dodać na patelnie śmietanę, wymieszać o dodać szklankę zimnej wody. Gotować 5-10 minut aż sos nie zgęstnieje.
  7. Dodać na patelnie ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać całość.
Makaron można podawać udekorowany pietruszką oraz startym na tarce żółtym serem np. parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.