Makaron z szynką i brokułami

Makaron z szynką i brokułami

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g wędliny drobiowej lub innej ulubionej szynki

  • 250 ml śmietany 18%

  • 1 kostka serka topionego śmietankowego

  • 1 brokuł świeży lub paczka mrożonego

  • paczka makaronu tagiatelle pełnoziarnistego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Makaron z szynką i brokułami to pyszne lekkie danie, często przygotowuje je, gdy mam chętkę na makaron 🙂 Brokuły idealnie pasują do delikatnego sosu śmietanowo-serowego i podsmażonej szynki drobiowej.

  1. Umyć brokuła, pokroić go na małe różyczki i lekko go podgotować, tak aby nie był zbyt mocno miękki.
  2. Posiekać drobno cebulę i czosnek i podsmażyć na oleju, dodać następnie pokrojoną w kwadraciki szynkę.
  3. Dodać do patelni różyczki brokuła i smażyć wszystko przez kilka minut.
  4. Zalać następnie wszystko śmietaną, dodać soli i pieprzu i zacząć dusić pod przykryciem do miękkości brokuła.
  5. Na sam koniec dodać kostkę serka topionego i mieszać aż do jej rozpuszczenia.
  6. Do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente według instrukcji na opakowaniu, wymieszać.

Pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.