Makaron z szynką i brokułami

Makaron z szynką i brokułami

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g wędliny drobiowej lub innej ulubionej szynki

  • 250 ml śmietany 18%

  • 1 kostka serka topionego śmietankowego

  • 1 brokuł świeży lub paczka mrożonego

  • paczka makaronu tagiatelle pełnoziarnistego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Makaron z szynką i brokułami to pyszne lekkie danie, często przygotowuje je, gdy mam chętkę na makaron 🙂 Brokuły idealnie pasują do delikatnego sosu śmietanowo-serowego i podsmażonej szynki drobiowej.

  1. Umyć brokuła, pokroić go na małe różyczki i lekko go podgotować, tak aby nie był zbyt mocno miękki.
  2. Posiekać drobno cebulę i czosnek i podsmażyć na oleju, dodać następnie pokrojoną w kwadraciki szynkę.
  3. Dodać do patelni różyczki brokuła i smażyć wszystko przez kilka minut.
  4. Zalać następnie wszystko śmietaną, dodać soli i pieprzu i zacząć dusić pod przykryciem do miękkości brokuła.
  5. Na sam koniec dodać kostkę serka topionego i mieszać aż do jej rozpuszczenia.
  6. Do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente według instrukcji na opakowaniu, wymieszać.

Pyszne!

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *