Szczegóły
Porcje
2
Czas
30 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
1 cebula,
2 ząbki czosnku
200 g wędliny drobiowej lub innej ulubionej szynki
250 ml śmietany 18%
1 kostka serka topionego śmietankowego
1 brokuł świeży lub paczka mrożonego
paczka makaronu tagiatelle pełnoziarnistego
2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron z szynką i brokułami to pyszne lekkie danie, często przygotowuje je, gdy mam chętkę na makaron 🙂 Brokuły idealnie pasują do delikatnego sosu śmietanowo-serowego i podsmażonej szynki drobiowej.
- Umyć brokuła, pokroić go na małe różyczki i lekko go podgotować, tak aby nie był zbyt mocno miękki.
- Posiekać drobno cebulę i czosnek i podsmażyć na oleju, dodać następnie pokrojoną w kwadraciki szynkę.
- Dodać do patelni różyczki brokuła i smażyć wszystko przez kilka minut.
- Zalać następnie wszystko śmietaną, dodać soli i pieprzu i zacząć dusić pod przykryciem do miękkości brokuła.
- Na sam koniec dodać kostkę serka topionego i mieszać aż do jej rozpuszczenia.
- Do sosu dodajemy makaron ugotowany al dente według instrukcji na opakowaniu, wymieszać.
Pyszne!