Makowiec wykwintny

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2,5 szklanek mąki pszennej

  • 5 dekagram drożdży

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 0,3 łyżki soli

  • 25 dekagram masła

  • 0,5 szklanek miodu

  • 0,75 szklanek cukru kryształ

  • 6 sztuk jajek

  • 50 gram rodzynek

  • 20 dekagram maku

  • 50 gram orzechów włokich

Mak
  1. Zaczynamy ciasto od wykonania maku, zalewy wieczorem mak wrzątkiem i zostawić do następnego dnia, zbierze się na wierzchu resztki to trzeba wylać, wylać na sitko i odsączyć, aby mak nie był mokry.
  2. Zmielić mak przez maszynkę, wrzucić mak do garnka razem 10 deko masła, miodem, cukrem kryształem.
  3. Przemieszać i podgrzać na wolnym ogniu, aby mak był rozpulchniony. Po wystygnięciu wbić 2 żółtka i 2 ubite białka i bakalie. Wymieszać.
Ciasto
  1. Wysypać na stolnice mąkę, sól i 15 deko masło i posiekać nożem, tak żeby było jak kruche ciasto.
  2. Zrobić dołek i wylać drożdże rozpuszczone w śmietanie, dołożyć cukier puder, 2 całe jajka i dwa żółtka i sól. Wymieszać i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto będzie gumowe, trzeba je podzielić na pół nożem i jak nie będzie grudek to jedną część rozwałkować na prostokąt, włożyć pół masy makowej i posmarować nożem.
  4. Zwinąć w wałek ciasto z makiem i zawinąć końcówki, aby mak nie powyłaził w czasie pieczenia.
  5. Przygotować pergamin i wałek z ciasta zawinąć ciasto w pergamin i nie zawijać końcówek pergaminu, aby nie rozwalił się makowiec w czasie pieczenia. Z drugą częścią ciasta i maku zrobić to samo, z porcji wyjdą dwa makowce.
  6. Ciasto musi rosnąć godzinę po zawinięciu.
Pieczenie Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut na 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.