Makowiec wykwintny

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2,5 szklanek mąki pszennej

  • 5 dekagram drożdży

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 0,3 łyżki soli

  • 25 dekagram masła

  • 0,5 szklanek miodu

  • 0,75 szklanek cukru kryształ

  • 6 sztuk jajek

  • 50 gram rodzynek

  • 20 dekagram maku

  • 50 gram orzechów włokich

Mak
  1. Zaczynamy ciasto od wykonania maku, zalewy wieczorem mak wrzątkiem i zostawić do następnego dnia, zbierze się na wierzchu resztki to trzeba wylać, wylać na sitko i odsączyć, aby mak nie był mokry.
  2. Zmielić mak przez maszynkę, wrzucić mak do garnka razem 10 deko masła, miodem, cukrem kryształem.
  3. Przemieszać i podgrzać na wolnym ogniu, aby mak był rozpulchniony. Po wystygnięciu wbić 2 żółtka i 2 ubite białka i bakalie. Wymieszać.
Ciasto
  1. Wysypać na stolnice mąkę, sól i 15 deko masło i posiekać nożem, tak żeby było jak kruche ciasto.
  2. Zrobić dołek i wylać drożdże rozpuszczone w śmietanie, dołożyć cukier puder, 2 całe jajka i dwa żółtka i sól. Wymieszać i zagnieść ciasto.
  3. Ciasto będzie gumowe, trzeba je podzielić na pół nożem i jak nie będzie grudek to jedną część rozwałkować na prostokąt, włożyć pół masy makowej i posmarować nożem.
  4. Zwinąć w wałek ciasto z makiem i zawinąć końcówki, aby mak nie powyłaził w czasie pieczenia.
  5. Przygotować pergamin i wałek z ciasta zawinąć ciasto w pergamin i nie zawijać końcówek pergaminu, aby nie rozwalił się makowiec w czasie pieczenia. Z drugą częścią ciasta i maku zrobić to samo, z porcji wyjdą dwa makowce.
  6. Ciasto musi rosnąć godzinę po zawinięciu.
Pieczenie Następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut na 180 stopni.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *