Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
2,5 szklanek mąki pszennej
5 dekagram drożdży
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżki cukru pudru
0,3 łyżki soli
25 dekagram masła
0,5 szklanek miodu
0,75 szklanek cukru kryształ
6 sztuk jajek
50 gram rodzynek
20 dekagram maku
50 gram orzechów włokich
- Zaczynamy ciasto od wykonania maku, zalewy wieczorem mak wrzątkiem i zostawić do następnego dnia, zbierze się na wierzchu resztki to trzeba wylać, wylać na sitko i odsączyć, aby mak nie był mokry.
- Zmielić mak przez maszynkę, wrzucić mak do garnka razem 10 deko masła, miodem, cukrem kryształem.
- Przemieszać i podgrzać na wolnym ogniu, aby mak był rozpulchniony. Po wystygnięciu wbić 2 żółtka i 2 ubite białka i bakalie. Wymieszać.
- Wysypać na stolnice mąkę, sól i 15 deko masło i posiekać nożem, tak żeby było jak kruche ciasto.
- Zrobić dołek i wylać drożdże rozpuszczone w śmietanie, dołożyć cukier puder, 2 całe jajka i dwa żółtka i sól. Wymieszać i zagnieść ciasto.
- Ciasto będzie gumowe, trzeba je podzielić na pół nożem i jak nie będzie grudek to jedną część rozwałkować na prostokąt, włożyć pół masy makowej i posmarować nożem.
- Zwinąć w wałek ciasto z makiem i zawinąć końcówki, aby mak nie powyłaził w czasie pieczenia.
- Przygotować pergamin i wałek z ciasta zawinąć ciasto w pergamin i nie zawijać końcówek pergaminu, aby nie rozwalił się makowiec w czasie pieczenia. Z drugą częścią ciasta i maku zrobić to samo, z porcji wyjdą dwa makowce.
- Ciasto musi rosnąć godzinę po zawinięciu.