Marynowane buraczki

Szczegóły

Porcje

5

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 10 kilogram buraków

  • 3 sztuki cytryn

  • 100 gram octu spirytusowego

  • 50 gram cukru kryształ

  1. W celu przygotowania marynowanych buraczków, najpierw należy je dokładnie umyć, w trakcie tego procesu należy odcinać korzeń, ale nie warto obierać ze skóry, ponieważ można sobie uprościć to zadanie. Wystarczy umyte buraki wrzucić do garnka i zalać w całości wodą a następnie gotować przez 2 godziny.
  2. Po tym czasie możemy przejść do obierania ze skóry, która przy odrobinie wprawy powinna praktycznie sama schodzić z buraka.
  3. Kiedy mamy już obrane i ugotowane na miękko buraki, możemy przystąpić do najważniejszej czynności, czyli mielenia (możliwe jest również korzystanie z tarki o grubych oczkach). W tym celu najlepiej przygotować sobie maszynkę do mielenia i zabezpieczyć otoczenie przed ubrudzeniem, ponieważ sok z buraków bardzo trudno się sprząta.
  4. W trakcie mielenia co jakiś czas należy skroplić zmielone już buraczki sokiem z cytryny żaby nie straciły koloru.
  5. Po przemieleniu wszystkich buraków możemy doprawiać, poprzez dodanie octu, cytryny, cukru. Dzięki temu można dobrać taki smak jak się lubi.
  6. Ważne jest to po dodaniu przypraw odstawić buraczki na parę minut aby osiągnęły odpowiedni smak.
  7. Jak jesteśmy już zadowoleni ze smaku możemy przystąpić do pakowania buraczków do słoików.
  8. Po zapełnieniu wszystkich należy je wygotować w garnku wypełnionym wodą w celu utrzymania dłuższej świeżości.
Buraczki idealnie pasują do mięs i ciemnego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.