Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
- W celu przygotowania marynowanych buraczków, najpierw należy je dokładnie umyć, w trakcie tego procesu należy odcinać korzeń, ale nie warto obierać ze skóry, ponieważ można sobie uprościć to zadanie. Wystarczy umyte buraki wrzucić do garnka i zalać w całości wodą a następnie gotować przez 2 godziny.
- Po tym czasie możemy przejść do obierania ze skóry, która przy odrobinie wprawy powinna praktycznie sama schodzić z buraka.
- Kiedy mamy już obrane i ugotowane na miękko buraki, możemy przystąpić do najważniejszej czynności, czyli mielenia (możliwe jest również korzystanie z tarki o grubych oczkach). W tym celu najlepiej przygotować sobie maszynkę do mielenia i zabezpieczyć otoczenie przed ubrudzeniem, ponieważ sok z buraków bardzo trudno się sprząta.
- W trakcie mielenia co jakiś czas należy skroplić zmielone już buraczki sokiem z cytryny żaby nie straciły koloru.
- Po przemieleniu wszystkich buraków możemy doprawiać, poprzez dodanie octu, cytryny, cukru. Dzięki temu można dobrać taki smak jak się lubi.
- Ważne jest to po dodaniu przypraw odstawić buraczki na parę minut aby osiągnęły odpowiedni smak.
- Jak jesteśmy już zadowoleni ze smaku możemy przystąpić do pakowania buraczków do słoików.
- Po zapełnieniu wszystkich należy je wygotować w garnku wypełnionym wodą w celu utrzymania dłuższej świeżości.