Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
3 szklanek mąki pszennej
250 gram margaryny
2 sztuki jajek
0,33 szklanek cukru pudru
5 gram octu spirytusowego
4 łyżki konfitury wiśniowej
200 gram polewy czekoladowej
100 gram bakalii
- W tym celu należy posiekać wszystkie mąkę, margarynę, jajka, cukier puder oraz ocet spirytusowy, szybko zagnieść i schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
- Po nadaniu okrągłej lub prostokątnej formy, odkrawamy nadmiar ciasta, z którego lepimy wałeczki.
- Wzdłuż boków przyklejamy wałeczki. Widelcem na wałeczkami robimy ozdobny wzorek.
- Na blasze nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia, następnie wkładamy ciasto do mocno nagrzanego piekarnika na 220-250 stopni i piec na złoty kolor około 40 minut.
- Po ostygnięciu na środkowej części ciasta rozsmarowujemy konfiturę, następnie polewamy rozgrzaną polewą czekoladową.
- Zanim polewa wystygnie układamy na niej bakalie we wzorki.