Mazurek z konfiturami, polewą czekoladową i bakaliami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 250 gram margaryny

  • 2 sztuki jajek

  • 0,33 szklanek cukru pudru

  • 5 gram octu spirytusowego

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej

  • 200 gram polewy czekoladowej

  • 100 gram bakalii

Mazurki przywędrowały do Polski z krajów orientalnych. Jednakże w Polsce przyrządza się je od wieków, dlatego nazywa się je przysmakiem staropolskim. Jest wiele przepisów na mazurki, na cieście kruchym, francuskim lub nawet drożdżowym. Przedstawię tutaj mazurka na kruchym cieście.
  1. W tym celu należy posiekać wszystkie mąkę, margarynę, jajka, cukier puder oraz ocet spirytusowy, szybko zagnieść i schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
  2. Po nadaniu okrągłej lub prostokątnej formy, odkrawamy nadmiar ciasta, z którego lepimy wałeczki.
  3. Wzdłuż boków przyklejamy wałeczki. Widelcem na wałeczkami robimy ozdobny wzorek.
  4. Na blasze nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach, aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia, następnie wkładamy ciasto do mocno nagrzanego piekarnika na 220-250 stopni i piec na złoty kolor około 40 minut.
  5. Po ostygnięciu na środkowej części ciasta rozsmarowujemy konfiturę, następnie polewamy rozgrzaną polewą czekoladową.
  6. Zanim polewa wystygnie układamy na niej bakalie we wzorki.
Mazurek będzie wspaniale zdobił nasz stół Wielkanocny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.