Mielona pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym z makaronem

Szczegóły

Porcje

2

Czas

45 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 200 gram makaronu penne

  • 2 sztuki cebuli

  • 2 szklanek śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oliwy

  • 0,5 sztuki natki pietruszki – pęczek

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Łyżeczka soli

  1. Ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu na sposób al dente.
  2. Zmielić pierś z kurczaka lub najlepiej kupić już zmieloną, jeśli nie posiadamy maszynki do mielenia mięsa, posypać je solą i pieprzem i wymieszać w mące.
  3. Pokroić w kostkę cebule, po czym rozgrzać oliwę na patelni i je zeszklić.
  4. Dodać do patelni mięso mielone oraz smażyć aż zrobi się białe.
  5. Następnie dodać na patelnie śmietanę i wymieszać. Gotować 5-10 minut aż sos nie zgęstnieje.
  6. Dodać na patelnie ugotowany makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać całość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.