Mniszek pospolity – Taraxacum officinale – najłatwiej kojarzony jest jednak pod potocznym określeniem ‘mlecz’, a owocostany w postaci dmuchawców są wielką uciechą dzieci. Wśród ogrodników uważany jest za chwast. Okazuje się jednak, iż ta stosunkowo lekceważona roślina posiada wiele właściwości leczniczych. Najważniejszym czynnikiem, aby mniszek pospolity był bogaty w wartościowe składniki jest jego wzrost i rozwój w czystym środowisku, daleko od dróg i zanieczyszczeń.
Surowcem lekarskim mogą być:
- Kwiaty – miododajne, można uzyskać zdrowy syrop gotując koszyczki kwiatowe z dodatkiem cukru lub orzeźwiający napój z płatków, cytryny i cukru;
- Liście – pozyskiwane wiosną, wykorzystywane w sztuce kulinarnej. Młode i surowe liście można użyć jako składnik sałatki wiosennej; można zasuszyć;
- Korzeń – pozyskiwany jesienią, kiedy posiada najwięcej substancji czynnych; nalewka podnosi odporność organizmu, obniża cholesterol; można uzyskać orzeźwiający napój dodając korzeń łopianu i słodzik; można zasuszyć;
Wybranie się na spacer i zakosztowanie bliższego kontaktu z naturą poprzez zbieranie kwiatów do zdecydowanie dobry krok w stronę zwolnienia. Przyroda bardzo pomaga we wdrażaniu teorii SLOW LIFE & SLOW FOOD w naszym życiu. Ze świeżych zbiorów przyrządza się wiele smacznych dań lub syropów, a proces przygotowywania to czysta przyjemność! Z ciekawostek, w 2007 roku syrop z mniszka pospolitego został wpisany przez na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Wiadomość ta jest zdecydowanie SLOW 🙂
Mniszek pospolity – działanie i zastosowanie
Roślina wykazuje działanie moczopędne i przeczyszczające. Łagodzi zaburzenia trawienne, schorzenia woreczka żółciowego oraz wątroby. Stosowany dla zwiększenia apetytu, łagodzenia niestrawności, pobudzenia diurezy. Zalecany również przy chorobach skóry i alergiach. Surowiec zielarski może być stosowany bez ograniczeń czasowych.
Największy sekret tkwi jednak w korzeniu. Naukowcy z Wydziału Chemii i Biochemii Uniwersytetu Windsor w Kanadzie doszli do wniosku, iż substancje zawarte w korzeniu mniszka zabijają komórki rakowe, bez negatywnego wpływu na pozostałe komórki w organizmie. W celu zwalczania komórek chorobotwórczych, zalecane jest picie herbaty parzonej właśnie z korzenia tej rośliny.
Mniszek lekarski uznawany jest za jedną z najlepiej tolerowanych roślin leczniczych. Mimo wszystko należy wiedzieć, iż istnieje możliwość wystąpienia reakcji alergicznych u niektórych, wrażliwych osób. Czynnikiem alergicznym są przede wszystkim pyłki. Dodatkowo, przeciwwskazaniami do stosowania surowca jest m.in. niedrożność dróg żółciowych i jelit.
Z życzeniami zwolnienia i czerpania radości z gotowania!
.by Jasia.