Mus jabłkowy

Szczegóły

Porcje

2

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 15 sztuk jabłek

  • 3 łyżki cukru kryształ

  1. Umyć słoki.
  2. Jabłka umyć, obrać ze skórek i pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki i włożyć do garnka
  3. Zalać jabłka 1/2 szklanki wody i gotować do miękkości
  4. Przetrzeć jabłka przez sito, dodać cukru wedle uznania i włożyć do słoików,
  5. Suchą szmatką przetrzeć górę słoików, aby lepiej się zamknęły.
  6. Słoiki włożyć do dużego garnka, zalać je wodą tak, żeby słoki były nią przykryte do 3/4 wysokości,
  7. Gotować je 15 minut, aż do zamknięcia się słoików.
Gotowy mus jabłkowy, doskonały na zimę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.