Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami oraz bananami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

45 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 szklanek mleka 2%

  • 0,5 szklanek wody gazowanej

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 1 Łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 Łyżeczka soli

  • 2 sztuki jajek

  • 5 łyżek masła

  • 5 łyżek cukru brązowego

  • 2 sztuki jabłek

  • 2 sztuki banana

  1. Jajka, mleko, wodę gazowaną, łyżeczkę cukru waniliowego, sól oraz mąkę zmiksować razem, ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie można dodać więcej mleka lub mąki.
  2. Na patelni roztopić 2 łyżki masła i wlać je do ciasta.
  3. Następnie na patelnie wlewać niewielką ilość ciasta, aby naleśniki były miękkie.
  4. Wygodnie smaży się i podrzuca naleśniki na specjalnie do tego przystosowanej cienkiej patelni.
  5. Na drugą patelnie wsypać brązowy cukier i prażyć go kilka minut, po czym dodać masło, należy roztopić cukier w maśle aż do płynnej konsystencji, następnie dodać pokrojone w kostkę owoce.
  6. Smażyć dopóki owoce nie staną się miękkie.
Podawać naleśniki z owocami, można zrobić także dodatkowo sos waniliowy, który także znajdziecie na tym portalu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.