Szczegóły
Porcje
4
Czas
45 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
Składniki
2 szklanek mleka 2%
0,5 szklanek wody gazowanej
2 szklanek mąki pszennej
1 Łyżeczka cukru waniliowego
1 Łyżeczka soli
2 sztuki jajek
5 łyżek masła
5 łyżek cukru brązowego
2 sztuki jabłek
2 sztuki banana
- Jajka, mleko, wodę gazowaną, łyżeczkę cukru waniliowego, sól oraz mąkę zmiksować razem, ciasto powinno przybrać konsystencję gęstej śmietany, jeśli nie można dodać więcej mleka lub mąki.
- Na patelni roztopić 2 łyżki masła i wlać je do ciasta.
- Następnie na patelnie wlewać niewielką ilość ciasta, aby naleśniki były miękkie.
- Wygodnie smaży się i podrzuca naleśniki na specjalnie do tego przystosowanej cienkiej patelni.
- Na drugą patelnie wsypać brązowy cukier i prażyć go kilka minut, po czym dodać masło, należy roztopić cukier w maśle aż do płynnej konsystencji, następnie dodać pokrojone w kostkę owoce.
- Smażyć dopóki owoce nie staną się miękkie.