Ocet w kuchni – przydatne zastosowania octu w codziennym gotowaniu
Czy chcesz aby Twój ryż był puszysty, a warzywa jędrne?
Dodaj 1 łyżkę octu do gotującego się ryżu lub warzyw.
Ożyw zwiędłe warzywa!
Zanurz je w zimnej wodzie z octem.
Nieprzyjemny zapach gotującej się kapusty?
Dodaj octu do wody w której gotujesz kapustę.
Jak sprawić by mięso było kruche?
Przygotuj marynatę do mięsa 1 szklanka ulubionego octu i szklanka bulionu.
Nieprzyjemny zapach ryby?
Oczyść rybę octem przed jej przyrządzeniem.
Ser miękki i świeży!
Owiń ser w tkaninę zamoczoną w occie i zamknij w nieprzepuszczalnym pojemniku.
Dobrze ubita piana.
Do białek dodaj 1 łyżkę preferowanego przez Ciebie octu.
A co z jajkami?
Z pękniętych jaj nie będzie wylewało się białko podczas gotowania, gdy do wody dodasz łyżkę octu.
Jaja w koszulkach.
Łyżka octu dodana do wody zapobiegnie rozdzielaniu się jaj.
Jak usunąć zapach z cebuli z rąk ?
Natrzyj je octem!
Pryskający tłuszcz na patelni?
Aby tego uniknąć – przetrzyj patelnię octem przed smażeniem.
A teraz ziemniaki!
Przed obieraniem ziemniaków natrzyj octem ręce, a ziemniaki nie poczernieją.