Ocet w kuchni

Ocet w kuchni – przydatne zastosowania octu w codziennym gotowaniu

20150317-112030-ocet-b

Ocet w kuchni – przydatne zastosowania octu w codziennym gotowaniu

Czy chcesz aby Twój ryż był puszysty, a warzywa jędrne?

Dodaj 1 łyżkę octu do gotującego się ryżu lub warzyw.

Ożyw zwiędłe warzywa!

Zanurz je w zimnej wodzie z octem.

Nieprzyjemny zapach gotującej się kapusty?

Dodaj octu do wody w której gotujesz kapustę.

Jak sprawić by mięso było kruche?

Przygotuj marynatę do mięsa 1 szklanka ulubionego octu i szklanka bulionu.

Nieprzyjemny zapach ryby?

Oczyść rybę octem przed jej przyrządzeniem.

Ser miękki i świeży!

Owiń ser w tkaninę zamoczoną w occie i zamknij w nieprzepuszczalnym pojemniku.

Dobrze ubita piana.

Do białek dodaj 1 łyżkę preferowanego przez Ciebie octu.

A co z jajkami?

Z pękniętych jaj nie będzie wylewało się białko podczas gotowania, gdy do wody dodasz łyżkę octu.

Jaja w koszulkach.

Łyżka octu dodana do wody zapobiegnie rozdzielaniu się jaj.

Jak usunąć zapach z cebuli z rąk ?

Natrzyj je octem!

Pryskający tłuszcz na patelni?

Aby tego uniknąć – przetrzyj patelnię octem przed smażeniem.

A teraz ziemniaki!

Przed obieraniem ziemniaków natrzyj octem ręce, a ziemniaki nie poczernieją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.