Ogórki kiszone

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 10 sztuki ogórka gruntowego

  • 1 Sztuka ząbków czosnku

  • 1 Sztuka kopru

  • 1 Sztuka korzenia chrzanu

  • 1,5 łyżek soli

  • 4 szklanek wody

  1. Wybrać jednakowej wielkości ogórki.
  2. Układać ogórki na stojąco do słoiczka, włożyć także koper, korzeń chrzanu oraz ząbek czosnku.
  3. Przygotować zalewę o proporcjach 1 litr wody oraz 1,5 łyżkę soli, zagotować i wystudzić.
  4. Zalać ogórki tak powstałą zalewą i zamknąć.
  5. Odstawić słoik do ciemnego miejsca, najlepiej piwnicy.
Można ogórki jeść już po paru tygodniach, jednak jeżeli lubimy bardziej przekiszone ogórki to kisić minimum miesiąc.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *