Ogórki kiszone

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 10 sztuki ogórka gruntowego

  • 1 Sztuka ząbków czosnku

  • 1 Sztuka kopru

  • 1 Sztuka korzenia chrzanu

  • 1,5 łyżek soli

  • 4 szklanek wody

  1. Wybrać jednakowej wielkości ogórki.
  2. Układać ogórki na stojąco do słoiczka, włożyć także koper, korzeń chrzanu oraz ząbek czosnku.
  3. Przygotować zalewę o proporcjach 1 litr wody oraz 1,5 łyżkę soli, zagotować i wystudzić.
  4. Zalać ogórki tak powstałą zalewą i zamknąć.
  5. Odstawić słoik do ciemnego miejsca, najlepiej piwnicy.
Można ogórki jeść już po paru tygodniach, jednak jeżeli lubimy bardziej przekiszone ogórki to kisić minimum miesiąc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.