Omlet

Szczegóły

Porcje

2

Czas

15 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 sztuki jajek

  • 1 Łyżka mleka 2%

  • 1 Łyżeczka mąki pszennej

  • 1 Łyżka masła

  1. Do miski wlać mleko oraz mąkę, następnie należy ze sobą utrzeć do jednolitej konsystencji.
  2. Następnie należy rozdzielić jajka i do suchej miski należy wrzucić białka. Natomiast żółtka dodać do mąki i mleka. Oraz rozetrzeć całość.
  3. Białka należy ubić mikserem na sztywną pianę, można zrobić to mikserem lub zwykłą trzepaczką.
  4. Kolejną czynnością jest dodanie stopniowo piany do żółtek, mąki oraz mleka. Całą masę należy delikatnie wymieszać.
  5. Na patelni rozpuścić należy masło oraz przełożyć masę na patelnie. Najlepiej smażyć na jasny brąz, po czym delikatnie przerzucić na drugą stronę.
  6. Gotowy omlet należy jeść od razu po usmażeniu, dzięki temu zachowuje on swoją puszystość. Omlety można podawać z ulubionym dżemem lub z sezonowymi owocami.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.