Szczegóły
Porcje
2
Czas
15 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
łatwy
- Do miski wlać mleko oraz mąkę, następnie należy ze sobą utrzeć do jednolitej konsystencji.
- Następnie należy rozdzielić jajka i do suchej miski należy wrzucić białka. Natomiast żółtka dodać do mąki i mleka. Oraz rozetrzeć całość.
- Białka należy ubić mikserem na sztywną pianę, można zrobić to mikserem lub zwykłą trzepaczką.
- Kolejną czynnością jest dodanie stopniowo piany do żółtek, mąki oraz mleka. Całą masę należy delikatnie wymieszać.
- Na patelni rozpuścić należy masło oraz przełożyć masę na patelnie. Najlepiej smażyć na jasny brąz, po czym delikatnie przerzucić na drugą stronę.
- Gotowy omlet należy jeść od razu po usmażeniu, dzięki temu zachowuje on swoją puszystość. Omlety można podawać z ulubionym dżemem lub z sezonowymi owocami.