Orzechowe babeczki muffinki

Szczegóły

Porcje

4

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 30 gram orzechów włokich

  • 30 gram orzechów nerkowców

  • 40 gram orzechów laskowych

  • 0,5 szklanek mąki pszennej

  • 2 sztuki jajek

  • 0,5 szklanek cukru waniliowego

  • 3 łyżki cukru brązowego

  • 50 gram masła

  • 2 łyżki mleka 2%

  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  1. Masło, mleko, jajko i czekolada powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Orzechy zmiksować w blenderze.
  3. Rozpuścić masło w garnku na małym ogniu i dodać wraz z pozostałymi składnikami do orzechów i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  5. Formę do muffinek napełnić ciastem do 75% wysokości.
  6. Piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
  7. Po tym czasie nakłuć je suchym drewnianym patyczkiem w środku, jeśli nie będzie suchy to piec jeszcze przez kilka minut do suchego patyczka.
  8. Wystudzić babeczki po wyjęciu z piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.