Szczegóły
Porcje
4
Czas
Godzina
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
30 gram orzechów włokich
30 gram orzechów nerkowców
40 gram orzechów laskowych
0,5 szklanek mąki pszennej
2 sztuki jajek
0,5 szklanek cukru waniliowego
3 łyżki cukru brązowego
50 gram masła
2 łyżki mleka 2%
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
- Masło, mleko, jajko i czekolada powinny mieć temperaturę pokojową.
- Orzechy zmiksować w blenderze.
- Rozpuścić masło w garnku na małym ogniu i dodać wraz z pozostałymi składnikami do orzechów i ponownie wymieszać.
- Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Formę do muffinek napełnić ciastem do 75% wysokości.
- Piec około 25 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
- Po tym czasie nakłuć je suchym drewnianym patyczkiem w środku, jeśli nie będzie suchy to piec jeszcze przez kilka minut do suchego patyczka.
- Wystudzić babeczki po wyjęciu z piekarnika i posypać cukrem pudrem.