Orzechowy zawrót głowy!

Bardzo często różnego rodzaju orzechy są traktowane jedynie jako naturalna i zdrowa przekąska. Nie królują na kuchennych stołach, rzadko wykorzystuje się je jako główny składnik obiadów. To jedno z największych zaniechań miłośników dobrego jedzenia, ponieważ wykorzystanie orzeszków ziemnych do codziennych potraw nie tylko urozmaica ich smak, ale przede wszystkim stanowi doskonałą alternatywę dla ciężkich sosów i tłustych polskich polewek.

Sos orzechowy

W książkach kucharskich i w sieci można znaleźć bardzo dużo rozmaitych przepisów dotyczących sosu orzechowego. Niektóre z nich wymagają stosunkowo ogromnej ilości składników i wiele osób już na samym początku rezygnuje z jego przyrządzenia. Do przygotowania pysznego sosu orzechowego wystarczą zaledwie dwie ogromne łyżki kremowego masła orzechowego(najlepiej firmy Felix, ponieważ doskonale się komponuje z pozostałymi składnikami), trochę świeżo startego imbiru (wedle uznania), łyżka sosu sojowego, niewielka ilość papryczki chili (aby podkreślić orzechowy smak) i trzy łyżki wody. Wszystko razem energicznie mieszamy i w ten sposób otrzymujemy podstawowy sos orzechowy, jaki można wykorzystać do wielu dań.

Orientalny kurczak

Znudził Ci się smak kurczaka? Możesz to szybko zmienić przy pomocy niewielkiej ilości orzeszków! Nadziewany kurczak z orzechami z pewnością zachwyci wszystkich gości swoim wyrazistym i oryginalnym smakiem. W zależności od kawałka mięsa, należy obficie posmarować je sosem orzechowym przed włożeniem do piekarnika lub podczas smażenia na patelni, pod sam koniec, dodać kilka garści drobno posiekanych orzeszków ziemnych z dodatkiem kolendry, sosu sojowego i papryczek chili. Miłośnicy chrupania z pewnością docenią zamianę zwykłego masła kremowego na ten z kawałkami orzeszków marki Felix.

Makaron z orzeszkami ziemnymi

Również wegetarianie mogą hojnie wykorzystywać te naturalne przekąski w swojej kuchni. Kilka garści makaronu ryżowego mieszamy z sałatą, startą marchewką, drobno pokrojonym ogórkiem i kilkoma listami świeżej mięty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem z orzeszków ziemnych i smażymy kilka minut na patelni. Makaron z orzechami to lekkie i pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką, które można przyrządzić o każdej porze roku.
Więcej przepisów z orzeszkami można znaleźć na stronie www.felixpolska.pl
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.