Pączki różane z lukrem i smażoną skórką pomarańczową

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 2,5 szklanek mąki pszennej

  • 30 gram drożdży

  • 0,5 szklanek mleka 2%

  • 6 sztuk jajek

  • 4 łyżki cukru kryształ

  • 2 łyżki cukru waniliowego

  • 1 Łyżeczka soli

  • 100 gram masła

  • 1 Sztuka pomarańczy

  • 3 łyżki spirytus

  • 200 gram Dżem różany

  • 4 szklanek oleju

  • 0,5 szklanek cukru pudru

  • 4 łyżki soku z limonki

  1. Przygotować zaczyn. Do miski wsypać 5 łyżek mąki, drożdże, ciepłę mleko, i posypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 15-20 minut.
  2. Rozmącić 2 całe jajka z 4 żółtkami, dodać 4 łyżki cukru i podgrzać w garnuszku. Po rozpuszczeniu cukru wlać do zaczynu.
  3. Dodać do całości cukier waniliowy, sól, 2,5 szklanki mąki i wyrabiać ręką starannie ciasto. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk dodać roztopione w garnuszku ciepłe, ale nie gorące masło. (Możemy użyć garnuszka od podgrzewania jajek z cukrem)
  4. Wyrabiać ciasto ręcznie, aż tłuszcz zostanie przez ciasto wchłonięty.
  5. Na końcu wyrobiania dodać spirytus. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (10-15 minut powinno wystarczyć)
  6. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki. Z ciasta odrywamy równej wielkości kawałki i kształtujemy w ręku małe krążki. Na środek krążków  umieszczamy łyżeczkę dżemu i starannie zalepiamy. Po czym ukłądamy je na deseczce posypanej mąką zlepioną stroną do dołu.
  7. W garnku rozgrzać olej. Jest on prawidłowo gorący do smażenia, jeśli wrzucimy do niego kawałek ciasta, a on szybko wypłynie na wierzch.
  8. Pączki kładziemy na tłuszcz, aby pływały po wierzchu, a garnek przykrywamy pokrywką. Po zarumienieniu zanurzonej w tłuszczu części odwracamy łopatką pączki na drugą stronę.
  9. Pączki wyjmujemy na talerzyk z ręcznikiem papierowym i zostawiamy do odsączenia z tłuszczu.
Z powyższych składnikó otrzymamy około 15-20 pączków w zależności od formowanej wielkości. Lukier Do cukru pudru dodajemy niewielką ilość soku z cytryny i mieszamy, następnie odsączone, ale jeszcze ciepłe pączki polewamy lukrem. Skórka pomarańczowa Rozgrzać masło na patelni, a następnie dodać do niej cienko pokrojoną w kosteczkę skórkę z pomarańczy. Smażymy ją aż do zarumienienia. Skókę układamy na jezcze nie zastygniętym lukrze, aby się do niego przylepiła.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *