Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
2,5 szklanek mąki pszennej
30 gram drożdży
0,5 szklanek mleka 2%
6 sztuk jajek
4 łyżki cukru kryształ
2 łyżki cukru waniliowego
1 Łyżeczka soli
100 gram masła
1 Sztuka pomarańczy
3 łyżki spirytus
200 gram Dżem różany
4 szklanek oleju
0,5 szklanek cukru pudru
4 łyżki soku z limonki
- Przygotować zaczyn. Do miski wsypać 5 łyżek mąki, drożdże, ciepłę mleko, i posypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 15-20 minut.
- Rozmącić 2 całe jajka z 4 żółtkami, dodać 4 łyżki cukru i podgrzać w garnuszku. Po rozpuszczeniu cukru wlać do zaczynu.
- Dodać do całości cukier waniliowy, sól, 2,5 szklanki mąki i wyrabiać ręką starannie ciasto. Gdy ciasto przestanie się lepić do rąk dodać roztopione w garnuszku ciepłe, ale nie gorące masło. (Możemy użyć garnuszka od podgrzewania jajek z cukrem)
- Wyrabiać ciasto ręcznie, aż tłuszcz zostanie przez ciasto wchłonięty.
- Na końcu wyrobiania dodać spirytus. Przykryć ciasto i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (10-15 minut powinno wystarczyć)
- Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki. Z ciasta odrywamy równej wielkości kawałki i kształtujemy w ręku małe krążki. Na środek krążków umieszczamy łyżeczkę dżemu i starannie zalepiamy. Po czym ukłądamy je na deseczce posypanej mąką zlepioną stroną do dołu.
- W garnku rozgrzać olej. Jest on prawidłowo gorący do smażenia, jeśli wrzucimy do niego kawałek ciasta, a on szybko wypłynie na wierzch.
- Pączki kładziemy na tłuszcz, aby pływały po wierzchu, a garnek przykrywamy pokrywką. Po zarumienieniu zanurzonej w tłuszczu części odwracamy łopatką pączki na drugą stronę.
- Pączki wyjmujemy na talerzyk z ręcznikiem papierowym i zostawiamy do odsączenia z tłuszczu.