Papryki nadziewane mięsem drobiowym i czosnkiem

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 6 sztuk papryki

  • 0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego

  • 0,5 szklanek koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki oregano

  • 6 sztuk ząbków czosnku

  • 1 Sztuka natki pietruszki – pęczek

  • 200 gram białego ryżu

  • 2 sztuki cebuli

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki pieprzu

  • 4 łyżki oliwy

  1. Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż oraz włączyć piekarnik na 200 stopni z włączoną górną i dolną częścią.
  2. Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.
  3. Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym
  4. Doprawić przyprawą oreganą, pieprzem oraz solą.
  5. Następnie należy umyć papryki, odciąć górną część oraz wyjąć gniazda nasienne.
  6. Papryki od środka doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą oregano.
  7. Do każdej papryki wkładać wcześniej przygotowany farsz, po czym przykryć paprykę odkrojoną czapeczką.
  8. Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z oliwek. Po czym należy przykryć naczynie przykrywką.
  9. Wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut na 200 stopni bez termoobiegu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.