Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
6 sztuk papryki
0,5 kilogram mięsa mielonego drobiowego
0,5 szklanek koncentratu pomidorowego
2 łyżki oregano
6 sztuk ząbków czosnku
1 Sztuka natki pietruszki – pęczek
200 gram białego ryżu
2 sztuki cebuli
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
4 łyżki oliwy
- Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż oraz włączyć piekarnik na 200 stopni z włączoną górną i dolną częścią.
- Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę.
- Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym
- Doprawić przyprawą oreganą, pieprzem oraz solą.
- Następnie należy umyć papryki, odciąć górną część oraz wyjąć gniazda nasienne.
- Papryki od środka doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą oregano.
- Do każdej papryki wkładać wcześniej przygotowany farsz, po czym przykryć paprykę odkrojoną czapeczką.
- Ułożyć papryki w naczyniu żaroodpornym i polać je oliwą z oliwek. Po czym należy przykryć naczynie przykrywką.
- Wstawić naczynie do piekarnika na około 40 minut na 200 stopni bez termoobiegu.