Pełnoziarniste naleśniki

Szczegóły

Porcje

4

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 szklanek mąki pełnoziarnistej

  • 0,5 szklanek wody gazowanej

  • 2 szklanek mleka 2%

  • 1 Łyżka cukru waniliowego

  • 1 Łyżeczka soli

  • 2 sztuki jajek

  • 2 łyżki oliwy

Trochę zdrowsze wydanie naleśników z mąką pełnoziarnistą, naleśniki są bardziej brązowe, ale równie pyszne 🙂
  1. Wszystkie składniki dodać do miski, a następnie zmiksować je mikserem.
  2. Ciasto powinno przybrać konsystencje gęstą, ale leistą. Jeśli takiej nie ma można dodać więcej mleka, bądź mąki.
  3. Rozgrzać na patelni oliwę, a następnie wlewać niewielką ilość ciasta, aby pokryć całe dno patelni, ale, żeby wartwa nie była zbyt gruba.
  4. Naleśniki można podawać z dżemem, bądź własnej roboty malinkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.