Penne z brokułami, pieczarkami i serem pleśniowym

Szczegóły

Porcje

1

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 50 gram makaronu penne

  • 0,3 szklanek mleka 2%

  • pół sztuki serka Brie

  • pół brokułu

  • 4 sztuk pieczarek

  • 1 sztuka ząbków czosnku

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki ziela prowansalskiego

  • 1 Łyżeczka oliwy

  1. Ugotować makron al dente, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
  2. Umyć brokuła, uciąć korzeń. Oddzielić same różyczki, włożyć różyczki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.
  3. Gotować aż do miękkości. ok 15 minut.
  4. Umyć pieczarki i pokroić je na plasterki. Podsmażyć pieczarki na rozgrzanej oliwie, następnie dodać niewielką ilość wody, dusić do miękkości pod przykryciem, gdy woda odparuje wrzucić pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze chwilę razem.
  5. W międzyczasie wlać do małego garnka mleko z pokrojonym drobno serkiem pleśniowym i podgrzewać je na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
  6. Następnie doprawić pieprzem i zielem prowansalskim.
  7. Ostatecznie podawać penne z różyczkami brokuła, polać sosem i posypać pieczarkami.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *