Szczegóły
Porcje
1
Czas
30 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
trudny
Składniki
50 gram makaronu penne
0,3 szklanek mleka 2%
pół sztuki serka Brie
pół brokułu
4 sztuk pieczarek
1 sztuka ząbków czosnku
1 Łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki ziela prowansalskiego
1 Łyżeczka oliwy
- Ugotować makron al dente, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
- Umyć brokuła, uciąć korzeń. Oddzielić same różyczki, włożyć różyczki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania.
- Gotować aż do miękkości. ok 15 minut.
- Umyć pieczarki i pokroić je na plasterki. Podsmażyć pieczarki na rozgrzanej oliwie, następnie dodać niewielką ilość wody, dusić do miękkości pod przykryciem, gdy woda odparuje wrzucić pokrojony drobno czosnek, smażyć jeszcze chwilę razem.
- W międzyczasie wlać do małego garnka mleko z pokrojonym drobno serkiem pleśniowym i podgrzewać je na małym ogniu, aż ser się rozpuści.
- Następnie doprawić pieprzem i zielem prowansalskim.
- Ostatecznie podawać penne z różyczkami brokuła, polać sosem i posypać pieczarkami.