Pierniczki świąteczne z lukrem

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 125 gram masła

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 1,5 szklanki cukru pudru

  • 0,75 szklanek miodu

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 gram przyprawy do piernika

  • 2 łyżki kakao

  1. Do miski włożyć miękkie masło i pozostałe składniki ciasta.
  2. Wymieszać wszystko mikserem.
  3. Podsypać mąką stół. Zagniatać ciasto na stole, aż będzie gładkie.
  4. Tak przygotowane ciasto zawinąć trzeba w folię aluminiową i odłożyć na około godzinę do lodówki.
  5. Wałkować ciasto partiami, na grubość około pół centymetra.
  6. Wycinać następnie foremkami pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej masłem płaskiej blaszce.
  7. Piec około 10 minut w 180 stopniach.
  8. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z odrobiną mleka lub soku z cytryny. Należy utrzeć go na bardzo gęstą i gładką masę. Upieczone i przestudzone pierniczki można polukrować za pomocą pędzelka.
Pierniczki można zdobić według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.