Szczegóły
Porcje
5
Czas
30 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
Składniki
125 gram masła
3 szklanek mąki pszennej
1,5 szklanki cukru pudru
0,75 szklanek miodu
1 Sztuka jajek
1 Łyżeczka proszku do pieczenia
20 gram przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
- Do miski włożyć miękkie masło i pozostałe składniki ciasta.
- Wymieszać wszystko mikserem.
- Podsypać mąką stół. Zagniatać ciasto na stole, aż będzie gładkie.
- Tak przygotowane ciasto zawinąć trzeba w folię aluminiową i odłożyć na około godzinę do lodówki.
- Wałkować ciasto partiami, na grubość około pół centymetra.
- Wycinać następnie foremkami pierniczki. Ułożyć je na wysmarowanej masłem płaskiej blaszce.
- Piec około 10 minut w 180 stopniach.
- Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z odrobiną mleka lub soku z cytryny. Należy utrzeć go na bardzo gęstą i gładką masę. Upieczone i przestudzone pierniczki można polukrować za pomocą pędzelka.