Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
250 gram masła
5 sztuk jajek
0,75 szklanek cukru kryształ
2 szklanek mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
0,75 szklanek miodu
1 Łyżeczka sody
- Utrzeć masło, żółta z jajek, cukier oraz cukier waniliowy.
- Następnie dodać resztę składników i na koniec ubitą z białka pianę i lekko wymieszać. Można dodać także bakalie.
- Wyłożyć blachę masłem lub jeśli posiadamy silikonową foremkę to nie trzeba smarować.
- Piernik taki piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
- Taki piernik można także przełożyć masą za 1/2 kostki masła, 10dkg cukru pudru i 1/2 szklanki zsiadłego mleka.
Być może znamy tą samą Halinkę, bo przepis też mam od cioci Halinki 🙂