Piernik od Halinki

Szczegóły

Porcje

5

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 250 gram masła

  • 5 sztuk jajek

  • 0,75 szklanek cukru kryształ

  • 2 szklanek mąki pszennej

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 0,75 szklanek miodu

  • 1 Łyżeczka sody

  1. Utrzeć masło, żółta z jajek, cukier oraz cukier waniliowy.
  2. Następnie dodać resztę składników i na koniec ubitą z białka pianę i lekko wymieszać. Można dodać także bakalie.
  3. Wyłożyć blachę masłem lub jeśli posiadamy silikonową foremkę to nie trzeba smarować.
  4. Piernik taki piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
  5. Taki piernik można także przełożyć masą za 1/2 kostki masła, 10dkg cukru pudru i 1/2 szklanki zsiadłego mleka.
Piernik można upiec w różnych formach. Piernik na zdjęciach był pieczony w silikonowej blaszce w kształcie choinki. Polecam! Idealny kształt na święta. Piernik taki możemy ozdobić na wzór naszej choinki. Piernik na zdjęciu został oblany polewą czekoladową kupną oraz ozdobiony płatkami migdałów, orzechami laskowymi oraz posypką do pierniczków.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.