Pierogi z grzybami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

trudny

Składniki

  • 100 gram suszonych grzybów

  • 1 Sztuka cebuli

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

Ciasto
  1. Wyrobione ciasto rozwałkować na około pół centymetra. Szklanką wykrawać krążki.
  2. Gdy ciasto będzie miało klejącą konsystencje, zrobić w nim dołek o do środka wsypać odrobinę mąki i wybić żółtko z jajka oraz masło. Wszystko wyrobić rękoma. Ciasto powinno być wolne – nie przyklejać się do rąk.
  3. Na stolnicy należy usypać kopiec z mąki. Zrobić w nim dołeczek, wlać do niego gorącą wodę. Następnie należy zaparzyć ciasto – czyli wymieszać nożem i zagarniać mąkę do środka.
Farsz
  1. Suszone grzyby gotować w osolonej wodzie 40 minut.
  2. Przecedzić następnie przez sitko.
  3. Następnie zmielić lub posiekać nożem. Następnie zeszklić cebulę, wrzucić na patelnie grzyby i jeszcze chwilkę przesmażyć.
  4. Posolić i popieprzyć. Taką masą nadziewać pierogi.
Pierogi
  1. Jeśli ciasto źle się klei to można posmarować brzegi wodą. Następnie gotować pierogi w osolonym wrzątku, po wypłynięciu pierogów odczekać jeszcze 2-3 minuty i przełożyć na chwilę do zimnej wody i odcedzić na cedzaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.