Pierś z kurczaka w marynacie z grilla

Szczegóły

Porcje

3

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 4 łyżki oliwy

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 Łyżka musztardy

  • 2 łyżeczki miodu

  • 5 sztuk ząbków czosnku

  • 1 Łyżka przyprawy chili

  • 1 Łyżka majeranku

  • 1 Łyżka oregano

  • 1 Łyżeczka soli

Marynata
  1. Na samym początku należy przecisnąć czosnek przez specjalną wyciskarkę lub bardzo drobno posiekać, jeśli nie mamy takiej.
  2. Po czym należy przygotować marynatę (bejcę). A mianowicie do miski należy wlać olej, sos sojowy oraz dodać musztardę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Jeśli posiadamy oleisty miód to dodajemy go, jeśli jednak jest skrystalizowany to można zalać go ciepłą wodą lub podgrzać chwilkę w mikrofalówce. Dodajemy go jak będzie miał już płynną konsystencję. Najlepszy miód jest wielokwiatowy i lipowy do tego przepisu.
  3. Mieszamy całość i odkładamy do lodówki, dopóki nie przygotujemy piersi z kurczaka.
Pierś z kurczaka w marynacie z grilla
  1. Piersi należy umyć dokładnie i poodkrawać części, które nie nadają się do jedzenia.
  2. Następnie kroimy piersi w grube plasterki. Po czym robimy z nich bitki. Tłuczemy je z przekrawanej strony.
  3. Następnie każdą bitkę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Piersi mogą w takiej marynacie leżeć nawet całą dobę.
  Grillowanie
  1. Po rozpaleniu grilla piersi warto położyć na dodatkowej aluminiowej tacce, aby nie spadły i żeby marynata nie skapywała.
  2. Bitki takie piecze się po około 5 minut z każdej strony, gdyż jeżeli byśmy smażyli zbyt długo to mogą być zbyt twarde, ważne tylko, aby nie były surowe.
W tak przygotowanej marynacie można podawać także inne rodzaje białego mięsa (drobiu). Bardzo polecam wypróbować ten przepis podczas następnego grilla 🙂

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.