Szczegóły
Porcje
3
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 Łyżka musztardy
2 łyżeczki miodu
5 sztuk ząbków czosnku
1 Łyżka przyprawy chili
1 Łyżka majeranku
1 Łyżka oregano
1 Łyżeczka soli
- Na samym początku należy przecisnąć czosnek przez specjalną wyciskarkę lub bardzo drobno posiekać, jeśli nie mamy takiej.
- Po czym należy przygotować marynatę (bejcę). A mianowicie do miski należy wlać olej, sos sojowy oraz dodać musztardę, wyciśnięty czosnek i przyprawy. Jeśli posiadamy oleisty miód to dodajemy go, jeśli jednak jest skrystalizowany to można zalać go ciepłą wodą lub podgrzać chwilkę w mikrofalówce. Dodajemy go jak będzie miał już płynną konsystencję. Najlepszy miód jest wielokwiatowy i lipowy do tego przepisu.
- Mieszamy całość i odkładamy do lodówki, dopóki nie przygotujemy piersi z kurczaka.
- Piersi należy umyć dokładnie i poodkrawać części, które nie nadają się do jedzenia.
- Następnie kroimy piersi w grube plasterki. Po czym robimy z nich bitki. Tłuczemy je z przekrawanej strony.
- Następnie każdą bitkę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Piersi mogą w takiej marynacie leżeć nawet całą dobę.
- Po rozpaleniu grilla piersi warto położyć na dodatkowej aluminiowej tacce, aby nie spadły i żeby marynata nie skapywała.
- Bitki takie piecze się po około 5 minut z każdej strony, gdyż jeżeli byśmy smażyli zbyt długo to mogą być zbyt twarde, ważne tylko, aby nie były surowe.
miodzio;)
Jutro z Paulina Dróżdż, Sylwia Wesołowska i naszymi chłopami;) Oby smakowały!!