Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 2 szklanek przecieru pomidorowego

  • 1 Łyżka bazylii

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Sztuka papryki

  • 2 sztuki cebuli

  • 0,5 łyżeczki przyprawy chili

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 30 gram drożdży

  • 3 łyżki oliwy

  • 0,5 szklanek wody

  • 400 gram sera Gouda

  • 50 gram salami

  • 1 Sztuka pomidora

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne.
  2. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż będzie mięciutkie i gładkie.
  3. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu. W momencie, gdy ciasto rośnie bierzemy się za zrobienie sosu do pizzy.
  4. Należy 3 ząbki czosnku oraz jedną cebulę przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą. W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z przesmażonym czosnkiem i cebulą.
  5. Dusić aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser, pokroić drugą cebulę i pomidora na plasterki. Blachę wysmarować oliwą. Gdy wyrośnie zagniatamy ciasto jeszcze kilkakrotnie.
  6. Na posypanym mąką blacie należy rozwałkować ciasto, nadając mu kształt blaszki, w której będzie pieczona pizza. Ciasto to wystarcza na blachę o wymiarach 40/40cm.
  7. Ułożyć ciasto na blasze, rozsmarować sos pomidorowy na nim. Na sosie rozłożyć pokrojone w plasterki salami oraz rozłożyć starty żółty ser, na ser poukładać cebulę oraz pomidora.
  8. Piec w piekarniku jakieś 20 minut aż do roztopienia i zarumienienia sera. Można ozdobić świeżą bazylią.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *