Placki po węgiersku

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

trudny

Składniki

  • 9 sztuk ziemniaków

  • 3 sztuki cebuli

  • 2 sztuki jajek

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 1 Łyżeczka soli

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 1 Sztuka cebuli

  • 1 Sztuka papryki

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 1 Łyżeczka soli

  • 3 sztuki ząbków czosnku

Placki
  1. Obrać ziemniaki.
  2. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach na tarce lub zmielić w blenderze.
  3. Wymieszać z jajkiem, mąką, dodać soli
  4. Następnie smażyć na oliwie z obu stron.
Sos węgierski
  1. W międzyczasie pierś z kurczaka drobno pokroić, przyprawić (ja użyłam przyprawy do kurczaka oraz lubczyku) oraz obtoczyć w mące.
  2. Posiekać cebulę i czosnek.
  3. Następnie zeszklić cebulę, po czym dodać pierś z kurczaka, paprykę oraz czosnek.
  4. Dodać wody, dusić na małym ogniu około 10 minut.
  5. Placki ziemniaczane można podawać z surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.