Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowym z ryżem

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 300 gram polędwiczek z kurczaka

  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego

  • 2 sztuki cebuli

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 3 łyżki bazylii

  • 100 gram śmietany 18%

  • 50 gram sera Gouda

  • 1 Łyżka mąki pszennej

  • 1,5 szklanki białego ryżu

  1. Posiekać czosnek i pokroić cebulę, następnie podsmażyć je na rozgrzanej oliwie.
  2. Dodać na patelnie polędwiczki z kurczaka i podsmażyć.
  3. Dodać następnie przecier pomidorowy, lub posiekane widelcem pomidory z puszki. Dodać na patelnie i dusić około 20 minut.
  4. Rozpocząć w międzyczasie gotowanie ryżu według przepisu na opakowaniu. Bazylię posiekać i wrzucić na sam koniec duszenia.
  5. Następnie w celu zabielenia i zagęszczenia sosu należy w szklance rozrobić śmietanę, z łyżką maki i z kilkoma łyżkami sosu z patelni i dodać odrobinę soli (nie powstaną wtedy grudki).
  6. Następnie należy dodać śmietanę z mąką do sosu na patelni, wymieszać i chwilkę podusić. Na talerze wyłożyć ryż i polać go sosem z polędwiczkami.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *