Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
300 gram polędwiczek z kurczaka
1,5 szklanki przecieru pomidorowego
2 sztuki cebuli
3 sztuki ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki bazylii
100 gram śmietany 18%
50 gram sera Gouda
1 Łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki białego ryżu
- Posiekać czosnek i pokroić cebulę, następnie podsmażyć je na rozgrzanej oliwie.
- Dodać na patelnie polędwiczki z kurczaka i podsmażyć.
- Dodać następnie przecier pomidorowy, lub posiekane widelcem pomidory z puszki. Dodać na patelnie i dusić około 20 minut.
- Rozpocząć w międzyczasie gotowanie ryżu według przepisu na opakowaniu. Bazylię posiekać i wrzucić na sam koniec duszenia.
- Następnie w celu zabielenia i zagęszczenia sosu należy w szklance rozrobić śmietanę, z łyżką maki i z kilkoma łyżkami sosu z patelni i dodać odrobinę soli (nie powstaną wtedy grudki).
- Następnie należy dodać śmietanę z mąką do sosu na patelni, wymieszać i chwilkę podusić. Na talerze wyłożyć ryż i polać go sosem z polędwiczkami.