Proste przepisy na pyszną kawę w domu

Zimą powinno się jeść rzeczy zimne. Niektórzy lekarze zalecają, by właśnie o tej porze roku sięgać po chłodne dania i napoje. Nie jest to niezdrowe dla naszego organizmu i nie powinno prowadzić do przeziębień, dlatego Turcy piją latem gorącą herbatę, a w chłodnych miesiącach zimny napój z kukurydzy. Ponieważ zimą temperatura spada, to picie mrożonej kawy nie jest tak dużym szokiem dla organizmu, jak robienie tego w upalny dzień.

Mrożona kawa to smakowity luksus, na który spokojnie możemy sobie pozwolić również w zimie. Zazwyczaj koło października znika ona z menu w miejskich kawiarniach, dlatego warto nauczyć się przyrządzać ją w domu. Będzie na pewno smaczniejsza i zdrowsza również od tej w puszkach, którą można znaleźć na półkach w delikatesach. Tak naprawdę potrzebne nam będą jedynie zamrażarka, foremka do lodu i blender lub mikser.

Mrożona kawa dla smaku…

Potrzebne nam będą 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, jedno opakowanie lodów, na przykład o smaku waniliowym, 150 ml skondensowanego słodzonego mleka, 200 ml zwykłego mleka o zawartości 2,0% tłuszczu, szklanki wrzątku i wiórków gorzkiej czekolady do posypania z wierzchu. Taka ilość składników wystarczy na sporządzenie porcji dla dwóch osób. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostudzenia. Następnie przelewamy zawartość do foremki na lód i wstawiamy do zamrażarki. Gotowe kostki wkładamy do blendera, dodajemy mleko skondensowane i zwykłe, a następnie wszystko miksujemy na gładką masę. Mrożoną kawę przelewamy do szklanek, dodajemy po gałce lodów smakowych i oprószamy całość wiórkami startej gorzkiej czekolady. Możemy ją podawać z rurkami z bitą śmietaną. Zamiast skondensowanego mleka możemy użyć mleczka kokosowego lub migdałowego. Wiórki czekoladowe można zastąpić kokosowymi, a na etapie miksowania całości dodać odrobinę banana. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia, a jeśli brakuje nam pomysłów, wejdźmy na stronę przepisynakawe.pl, gdzie znajdziemy wiele inspiracji, by nadać mrożonej kawie niepowtarzalny wyraz.
 
20150107-162927-skosztuj-to.pl 2

…i dla zdrowia

Kawa mrożona z mlekiem nie należy do napojów dietetycznych, dlatego trzeba ją traktować raczej jako deser. Jednak jest ona świetnym źródłem takich składników mineralnych jak potas, wapń i fosfor, które wzmacniają zęby i kości, a także witamin z grupy B. Te ostatnie pełnią bardzo ważną rolę w organizmie, który sam ich nie wytwarza, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu. Odpowiadają między innymi za równowagę psychiczną, a nawet mówi się, że chronią przed nowotworami. Dzięki temu możemy czuć się rozgrzeszeni z wypicia od czasu do czasu słodkiej mrożonej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.