Co przechowywać w temperaturze pokojowej? Które z produktów zachowają dłuższy termin świeżości, jeśli będziemy przechowywać je w lodówce? Jak się okazuje, wcale nie wszystkie.
Przedstawiamy poniżej przydatny wykaz produktów, które dzielimy na dwie grupy – przechowywanie warzyw i owoców w temperaturze pokojowej lub lodówce. Poniżej kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci się zorientować, dlaczego niektóre z artykułów warzywno-owocowych psują się zbyt szybko.
FOOD FACT: Przechowywanie w lodówce nie służy wszystkim warzywom i owocom.
Być może sami już zauważyliście, ale np. banany przechowywane w lodówce znacznie szybciej czernieją, aniżeli trzymane w temperaturze pokojowej. To samo dzieje się z marchewkami, jeżeli dla odmiany nie włożymy ich do lodówki. Jabłka, warzywa liściaste oraz papryka utrzymają jędrność na znacznie dłużej, jeśli przechowywane będą w niższej od pokojowej temperaturze. Cytrusy do pełnego dojrzenia, wytworzenia odpowiedniego smaku i aromatu potrzebują ciepłego otoczenia.
Mamy nadzieję, że te kilka prostych wskazówek przyda się Wam do odpowiedniej segregacji warzyw i owoców 🙂
.by Jasia.