Puree z dyni na zimę

Puree z dyni na zimę

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

średni

Składniki

  • 4kg dyni

Puree z dyni wykorzystuję do przyrządzenia ciasta dyniowego lub kremu z dyni, jesienią przygotowuję puree do słoików, aby mieć je zawsze w mojej spiżarce, gdy mam ochotę na dynię 🙂
 Sposób przygotowania jest bardzo prosty:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki.
  2. Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek.
  3. Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  4. Następnie łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładki mus
  5. Gotowe puree z dyni przekładamy do wyprażonych w piekarniku słoików i lekko zakręcamy, (ważne, aby zostawić kilka centymetrów pustego miejsca od góry słoika).
  6. Wkładamy słoiki do dużego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy przez około 20 minut.
Idealne warzywko na zimę! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.