Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem drobiowym

Szczegóły

Porcje

4

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 4 sztuki ziemniaków

  • 1 Sztuka piersi z kurczaka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 sztuki cebuli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Sztuka jajek

Pyszne pyzy z mięsem na obiadek do tego surówka – biała kapusta z żurawiną. Polecam wszystkim moi bliscy zajadają się tym daniem. Spróbujcie! 🙂 Farsz
  1. Ugotować pierś z kurczaka. Zmielić przez maszynkę.
  2. Pokroić 1 cebulę w kosteczkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, dodać mięso.
  3. Smażyć około 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Jest to farsz pierogów.
Pyzy
  1. Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko do ziemniaków.
  3. Ugnieść ciasto. Formować z ciasta małe kulki, ugniatać na talarki.
  4. Nakładać na talarki mięso. I zamykać je w cieście w kulki.
  5. Zagotować wodę w garnku. Kluski wrzucać do wrzątku.
  6. Wyjąć pyzy zaraz po wypłynięciu na wierzch, gdyż mogą się rozwalić, gdy będą gotowane dłużej.
Podać z oliwką i przesmażoną na niej 1 cebulką pokrojoną w kostkę. Można podawać z przyprawą magi lub z ketchupem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.