Szczegóły
Porcje
4
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
4 sztuki ziemniaków
1 Sztuka piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oliwy
2 sztuki cebuli
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka soli
1 Sztuka jajek
- Ugotować pierś z kurczaka. Zmielić przez maszynkę.
- Pokroić 1 cebulę w kosteczkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, dodać mięso.
- Smażyć około 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Jest to farsz pierogów.
- Ugotować ziemniaki przecisnąć przez praskę.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajko do ziemniaków.
- Ugnieść ciasto. Formować z ciasta małe kulki, ugniatać na talarki.
- Nakładać na talarki mięso. I zamykać je w cieście w kulki.
- Zagotować wodę w garnku. Kluski wrzucać do wrzątku.
- Wyjąć pyzy zaraz po wypłynięciu na wierzch, gdyż mogą się rozwalić, gdy będą gotowane dłużej.