Racuchy z zsiadłego mleka lub kefiru z jabłkami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 6 sztuk jabłek

  • 2 sztuki jajek

  • 800 gram kefiru

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki cukru pudru

  1. Połączyć w misce kefir (lub zsiadłe mleko), mąkę, sól. Wybić do szklanki jajka, jeśli są dobre, to dodać je do miski. Po wymieszaniu ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Można mieszać mikserem lub łyżką.
  2. Następnie zetrzeć jabłka na tarce na grubych oczkach lub plasterkach wedle uznania. Smażyć na patelni. Ja smażę trzy placuszki na jednej dużej patelni naraz.
  3. Po usmażeniu placuszków posypać je cukrem pudrem oraz można także udekorować dżemem np. malinowym.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *