Risotto z papryką i pieczarkami

Risotto z papryką i pieczarkami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 szklanka ryżu

  • 8 łyżek oleju

  • 2 szklanki bulionu

  • 4 ogórki konserwowe

  • 1 papryka konserwowa

  • 1 słoik fasolki szparagowej

  • 1 koncentrat pomidorowy

  • 0,5kg pieczarek

  • 2 średnie cebule

  • 1/2kg kiełbasy podwawelskiej

Risotto jest idealne przy większej liczbie gości, wszyscy będą zadowoleni i najedzeni. Pychotka!
  1. Podgrzać olej na patelni, wsypać ryż i usmażyć go na złoty kolor,
  2. Ostrożnie dodać 2 szklanki bulionu i gotować aż do wsiąknięcia w ryż.
  3. Dodać pokrojone w kostki ogórki i paprykę oraz słoik fasolki i koncentrat pomidorowy.
  4. Na drugiej patelni podsmażyć cebulkę oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  5. Następnie dodać pokrojone pieczarki i dusić je przez 15 minut.
  6. Potem należy dodać pieczarki z kiełbasą do reszty.
  7. Soki ze słoika z fasolką i z puszki od papryki dodaj do całości, wymieszaj i przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego.
  8. Zapiekaj w piekarniku około 1h.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.