Rosół

Rosół przepis wg Babci

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Sztuka liści laurowych

  • 1 Sztuka cebuli

  • 4 szklanek wody

  • 0,5 sztuki kurczaka

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 1 Sztuka marchewki

  • 0,5 sztuki selera

  • 0,5 sztuki pora

  • 5 sztuk ziela angielskiego

Przepis na rosół dostałam od mojej Babci, która wychowała się na wsi i tam nauczyła się go przygotowywać. Idealna domowa zupa z tradycyjnej kuchni Polskiej.
  1. Przypiec na patelni cebulkę.
  2. Mięso umyć, włożyć do wody, dodać także warzywa, przypieczoną cebulkę i przyprawy.
  3. Gotować od zagotowania ok 45 minut aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu przecedzić do drugiego garnka, aby osiadły szumowiny (taka piana).
  4. Rosół powinno podawać się z zieleniną, najlepiej pietruszką i koperkiem, można dodać także przyprawę magi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.