Lekka sałatka ze szparagami i jajkiem

Sałatka ze szparagami i jajkiem

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 0,5 sztuki szparagów zielonych

  • 2 sztuki jajek

  • 0,2 sztuki główki sałaty

  • 0,3 sztuki natki pietruszki – pęczek

  • 1 Łyżka oliwy

  • 0,5 sztuki cytryn

  • 1 Łyżka ziela prowansalskiego

Lekka sałatka ze szparagami i jajkiem to wspaniałe sezonowe danie, które uwielbiam jeść wiosną i wczesnym latem w czasie sezonu na szparagi. Polecam! FIT!
  1. Ugotuj jajka na twardo, wystarczy około 10 minut od zagotowania wody.
  2. Szparagi pokrój na mniejsze części i odrzuć zdrewniałe końcówki. Gotuj pod przykryciem w lekko osolonej i osłodzonej wodzie przez około 20 minut.
  3. Posiekaj natkę pietruszki.
  4. Jajka pokrój w kostkę i wymieszaj z odsączonymi szparagami oraz natką pietruszki.
  5. Sałatkę polej oliwa i sokiem z cytryny oraz posyp ziołami prowansalskimi i wymieszaj.
Podawaj sałatkę ze szparagami i jajkiem z pieczywem. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.