Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
3 szklanek mąki pszennej
1 Szklanka cukru pudru
8 sztuk jajek
40 dekagram masła
4 łyżki kakaa rozpuszczalnego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,3 kilogram białego sera
140 gram cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 gram skórki pomarańczowej
200 gram porzeczek
100 gram rodzynek
- Umieścić mąkę pszenną, cukier puder, 4 żółtka, masło, kakao oraz proszek do pieczenia w misce i wyrabiać aż do uzyskania konsystencji ciasta.
- Pozostawić 1-2 łyżki masła na wysmarowanie blachy.
- Podzielić ciasto na dwie części.
- Pozostałe składniki (poza białkami) utrzeć na masę.
- Ubić pianę z 8 białek. Dodać pianę do masy powoli mieszając.
- Wysmarować blachę zostawionym wcześniej masłem.
- Zetrzeć połowę zamrożonego ciasta prosto na blachę używając tarki z grubymi oczkami.
- Na wierzch nałożyć przygotowaną wcześniej masę i połowę porzeczek.
- Na masę zetrzeć resztę ciasta jednocześnie rozsypując resztę porzeczek.
- Ciasto można udekorować polewą i bakaliami.
- Ilość rodzynek i porzeczek należy dostosować do własnego gustu.
- Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.