Sernik czarno-biały

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 1 Szklanka cukru pudru

  • 8 sztuk jajek

  • 40 dekagram masła

  • 4 łyżki kakaa rozpuszczalnego

  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,3 kilogram białego sera

  • 140 gram cukru waniliowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 50 gram skórki pomarańczowej

  • 200 gram porzeczek

  • 100 gram rodzynek

  1. Umieścić mąkę pszenną, cukier puder, 4 żółtka, masło, kakao oraz proszek do pieczenia w misce i wyrabiać aż do uzyskania konsystencji ciasta.
  2. Pozostawić 1-2 łyżki masła na wysmarowanie blachy.
  3. Podzielić ciasto na dwie części.
  4. Pozostałe składniki (poza białkami) utrzeć na masę.
  5. Ubić pianę z 8 białek. Dodać pianę do masy powoli mieszając.
  6. Wysmarować blachę zostawionym wcześniej masłem.
  7. Zetrzeć połowę zamrożonego ciasta prosto na blachę używając tarki z grubymi oczkami.
  8. Na wierzch nałożyć przygotowaną wcześniej masę i połowę porzeczek.
  9. Na masę zetrzeć resztę ciasta jednocześnie rozsypując resztę porzeczek.
  10. Ciasto można udekorować polewą i bakaliami.
  11. Ilość rodzynek i porzeczek należy dostosować do własnego gustu.
  12. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.