Szczegóły
Porcje
5
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
240 gram mąki pszennej
160 gram masła
80 gram cukru kryształ
0,5 szklanek śmietany 30%
6 sztuk jajek
350 gram cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 Łyżeczka cukru waniliowego
1 Kilogram białego sera
- Wsypać do miski mąkę pszenną, masło, cukier kryształ oraz 2 żółtka jajka.
- Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
- Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką ziemniaczaną, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 4 żółtka.
- Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować cienko, ułożyć na spodzie blach i nakłuć widelcem, po czym wstawić do piekarnika (nagrzanego na 200 stopni) piec 15 minut.
- Następnie wlać masę serową i na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z pozostałej części ciasta, kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.