Sernik

Szczegóły

Porcje

5

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 240 gram mąki pszennej

  • 160 gram masła

  • 80 gram cukru kryształ

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 6 sztuk jajek

  • 350 gram cukru pudru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 Łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 Kilogram białego sera

  1. Wsypać do miski mąkę pszenną, masło, cukier kryształ oraz 2 żółtka jajka.
  2. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut.
  3. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką ziemniaczaną, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 4 żółtka.
  4. Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta rozwałkować cienko, ułożyć na spodzie blach i nakłuć widelcem, po czym wstawić do piekarnika (nagrzanego na 200 stopni) piec 15 minut.
  5. Następnie wlać masę serową i na wierzchu ułożyć kratkę z wałeczków z pozostałej części ciasta, kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.