Sezon na dynie

Sezon na dynie

Sezon na dynie w pełni!

Wartościowe dynie

Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje się do przetworów. Dynie jemy dojrzałą i pięknie wybarwioną, im jest bardziej pomarańczowa tym więcej zawiera witamin: PP, B1 oraz karotenu.
Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w cynk, potas, wapń i fosfor, a co ważne ma tak niewiele kalorii. Dobroczynnie wpływa na nasz organizm, leczy nadciśnienie, ma działanie odkwaszające i wzmacnia odporność. Po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości.

Pestki dyni

Skarbnicą witamin i minerałów są pestki dyni. Mają one wszechstronne zastosowanie, wykorzystujemy je w kuchni a przetworzone służą jako produkt do produkcji leków i kosmetyków.

Dynie – rekordzistki

Dynie to duże owoce, rekordzistka światowa osiągnęła 821 kg. a polska niewiele mniej bo 773 kg.  Dynia, nasze pomarańczowe słońce, doczekała się swojego święta obchodzonego co roku w październiku we Wrocławiu, jest to Festiwal Dyni.

Dynie w Halloween

Nie zapominajmy o wieczorze Halloweenowym, gdzie dynia jest królową całego zamieszania.

Polecam skosztować! 🙂

Pamiętajmy o tym wspaniałym, zdrowym i smacznym warzywie, tak bardzo wartościowym dla naszego organizmu. Zafundujmy sobie dyniowe szaleństwo. Pomysły na wykorzystanie dyni w kuchni znajdziecie tutaj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.