Tag: bazylia

Obiady

Pizza kebab z indyka z cebulą i pomidorami

Ciasto Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż […]

Obiady

Szpinak z czosnkiem, cebulą, pomidorami i bazylią

Obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę, posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać czosnek posiekany, nie można go dodać na początku, gdyż będzie zbyt gorzki. Dodać szpinak, może być mrożony, lub jeśli jest sezon na szpinak to świeży posiekany. Podsmażyć całość i mieszać smażąc. Umyć pomidora, zalać go […]

Obiady

Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią

Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy […]

Śniadania

Chleb na zakwasie z nasionami, bazylią i szczypiorkiem

Wymieszać składniki w misie. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką. Dodać do miski 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody oraz 0,5 l wody gazowanej. Dodać zakwas i wymieszać. Odebrać ok. 4 łyżeczki zakwasu do słoiczka, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce 10-12 dni. Wyrobione ciasto przełożyć do formy i zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką […]

Obiady

Zapiekanka z zielonymi szparagami, szynką parmeńską

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po czym je studzimy i kroimy w plastry. Myjemy szparagi i osuszamy, po czym odcinamy około 1/3 szparagów od dołu, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Gotujemy w wysokim, wąskim garnku – są specjalne garnki do gotowania szparagów. Trzeba je gotować na stojąco, aby główki szparagów wystawały ponad […]

Obiady

Spaghetti

Należy 3 ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mielone piersi z kurczaka lub pokrojone w malutką kosteczkę. W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól, ziarenka smaku oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z […]

Obiady

Ziemniaki zapiekane w musztardzie

Umyć ziemniaczki, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Gotować ziemniaki około 5 minut w osolonej wodzie. W misce połączyć musztardę (można użyć dwa różne rodzaje musztardy taką z gorczycą i taką bez gorczycy). Do miski wrzucić obgotowane ziemniaki i wymieszać w musztardzie. Dodać przeciśnięty przez specjalną przeciskarkę lub drobno posiekany czosnek. Posolić, popieprzyć, posiekać […]