Koreczki z żółtym serem, suszonymi pomidorami i bazylią są idealne na wieczór ze znajomymi lub rodziną, które będą wspaniale zdobić stół i zasmakują Twoim gościom. Pokrój żółty ser na kosteczkę, nabijaj na wykałaczki kolejno: żółty ser, listek bazylii i suszonego pomidora. Polecam!
Tag: bazylia
Pasta z fasoli z czosnkiem i ogórkiem kiszonym
Jeśli nie mamy czerwonej fasoli, może być także biała. Należy odsączyć fasolę, zmiksować z czosnkiem, serem i bazylią. Pasta doskonale pasuje do pieczywa pełnoziarnistego, podawać z ogórkiem kiszonym. Polecam, jest naprawdę pyszna!
Zupa pomidorowa z cebulą, czosnkiem i bazylią z grzankami
Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Podgrzać oliwę w garnku oraz zeszklić je. Następnie dodać przecier, wodę oraz przyprawy. Gotować całość 20 minut. Dodać bazylię oraz śmietanę i jeszcze raz zagotować. Podawać z grzankami, najlepiej posmarowanym masłem czosnkowym z ziołami. Pycha!!!!!!!!
Pizza kebab z indyka z cebulą i pomidorami
Ciasto Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż […]
Szpinak z czosnkiem, cebulą, pomidorami i bazylią
Obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę, posiekać czosnek. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać czosnek posiekany, nie można go dodać na początku, gdyż będzie zbyt gorzki. Dodać szpinak, może być mrożony, lub jeśli jest sezon na szpinak to świeży posiekany. Podsmażyć całość i mieszać smażąc. Umyć pomidora, zalać go […]
Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią
Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy […]
Chleb na zakwasie z nasionami, bazylią i szczypiorkiem
Wymieszać składniki w misie. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką. Dodać do miski 0,5 litra ciepłej, przegotowanej wody oraz 0,5 l wody gazowanej. Dodać zakwas i wymieszać. Odebrać ok. 4 łyżeczki zakwasu do słoiczka, szczelnie zamknąć i trzymać w lodówce 10-12 dni. Wyrobione ciasto przełożyć do formy i zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką […]
Zapiekanka z zielonymi szparagami, szynką parmeńską
Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po czym je studzimy i kroimy w plastry. Myjemy szparagi i osuszamy, po czym odcinamy około 1/3 szparagów od dołu, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Gotujemy w wysokim, wąskim garnku – są specjalne garnki do gotowania szparagów. Trzeba je gotować na stojąco, aby główki szparagów wystawały ponad […]
Spaghetti
Należy 3 ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mielone piersi z kurczaka lub pokrojone w malutką kosteczkę. W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól, ziarenka smaku oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z […]
Ziemniaki zapiekane w musztardzie
Umyć ziemniaczki, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Gotować ziemniaki około 5 minut w osolonej wodzie. W misce połączyć musztardę (można użyć dwa różne rodzaje musztardy taką z gorczycą i taką bez gorczycy). Do miski wrzucić obgotowane ziemniaki i wymieszać w musztardzie. Dodać przeciśnięty przez specjalną przeciskarkę lub drobno posiekany czosnek. Posolić, popieprzyć, posiekać […]