Tag: brokuły

Makaron z szynką i brokułami
Obiady

Makaron z szynką i brokułami

Makaron z szynką i brokułami to pyszne lekkie danie, często przygotowuje je, gdy mam chętkę na makaron 🙂 Brokuły idealnie pasują do delikatnego sosu śmietanowo-serowego i podsmażonej szynki drobiowej. Umyć brokuła, pokroić go na małe różyczki i lekko go podgotować, tak aby nie był zbyt mocno miękki. Posiekać drobno cebulę i czosnek i podsmażyć na oleju, […]

Sałatki

Sałatka brokułowa z migdałami

Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem. Warzywa wrzucić do miski, dosypać kukurydzę, pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź prażone na patelni). Na koniec pokropić sałatkę oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Obiady

Penne z brokułami, pieczarkami i serem pleśniowym

Ugotować makron al dente, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Umyć brokuła, uciąć korzeń. Oddzielić same różyczki, włożyć różyczki do garnka, zalać wodą i doprowadzić do zagotowania. Gotować aż do miękkości. ok 15 minut. Umyć pieczarki i pokroić je na plasterki. Podsmażyć pieczarki na rozgrzanej oliwie, następnie dodać niewielką ilość wody, dusić do miękkości pod przykryciem, […]

Obiady

Makaron penne z brokułami

Ugotować makaron penne, tak aby był al dente, na opakowaniu będzie napisany czas gotowania makaronu – postępować według instrukcji. Pokroić drobno cebulę, czosnek. Następnie smażyć cebulę i czosnek chwilę na oliwie. Umyć brokuła i rozdzielić korzeń od różyczek i dorzucić różyczki do cebuli i czosnku. Wymieszać składniki i dusić około 10 minut (do miękkości brokuła) […]

Kremy i Zupy

Brokułowa

Umyć brokuła oraz obrać ze skórki jego korzeń (skórka korzenia jest strasznie twarda i trudno się ją miksuje, łatwiej się jej pozbyć najpierw). Brokuła zalać wrzątkiem i wstawić na średni gaz. Gdy brokuł zmięknie, zmiksować na krem. Dodać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Najlepiej podawać z czosnkową bagietką.