Tag: drożdże

Desery

Pączki różane z lukrem i smażoną skórką pomarańczową

Przygotować zaczyn. Do miski wsypać 5 łyżek mąki, drożdże, ciepłę mleko, i posypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 15-20 minut. Rozmącić 2 całe jajka z 4 żółtkami, dodać 4 łyżki cukru i podgrzać w garnuszku. Po rozpuszczeniu cukru wlać do zaczynu. Dodać do całości cukier waniliowy, […]

Desery

Drożdżowe bułeczki z bananami

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn. Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła. Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić […]

Obiady

Pizza kebab z indyka z cebulą i pomidorami

Ciasto Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż […]

Obiady

Pizza z pepperoni, pomidorami, cebulą i bazylią

Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy […]

Desery

Makowiec wykwintny

Mak Zaczynamy ciasto od wykonania maku, zalewy wieczorem mak wrzątkiem i zostawić do następnego dnia, zbierze się na wierzchu resztki to trzeba wylać, wylać na sitko i odsączyć, aby mak nie był mokry. Zmielić mak przez maszynkę, wrzucić mak do garnka razem 10 deko masła, miodem, cukrem kryształem. Przemieszać i podgrzać na wolnym ogniu, aby […]

Desery

Ciasto drożdżowe z jagodami i budyniem

Ciasto wymyśliłam podczas, gdy domownicy spierali się, czy ciasto ma być z budyniem, czy z jagodami. Zrobiłam i z tym i z tym. Ciasto wyszło przepysznie, w całym domu pięknie pachniało ciastem. W sezonie można użyć świeżych owoców, będzie jeszcze lepsze. Połowa ciasta zniknęła, zanim wystudziło się i zanim zdążyłam zrobić zdjęcie. Pokruszyć drożdże do […]

Obiady

Domowa pizza

Ciasto Najpierw przygotowujemy ciasto do pizzy. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. Na początku warto włączyć piekarnik na temperaturę 200 stopni, równomierne nagrzanie piekarnika jest ważne. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru. Możemy wymieszać ciasto mikserem dodając sukcesywnie 0,5 […]

Desery

Babka drożdżowa

Przygotować zaczyn z mleka, drożdży, łyżeczki mąki. Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko. Lekko osolić i wymieszać, dodać olej i rozpuszczone masło, wyrobić dokładnie ciasto, następne przykryć miskę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Włożyć ciasto do blachy. Piec około 30 minut w średnio rozgrzanym piekarniku. Można polać lukrem i posypać […]

Desery

Ciasto drożdżowe

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn. Gdy podrośnie wsypać mąkę do miski, zrobić dołek i wbić jajko, lekko osolić i dokładnie wmieszać, dodać olej i rozpuszczone masło, Dokładnie wyrobić, by odstawało ciasto od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Włożyć ciasto do blachy, można ciasto […]

Desery, Przekąski

Bułeczki z nadzieniem

Z mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować zaczyn. Gdy podrośnie, wsypać 1 szklankę mąki do dużej miski, zrobić dołek i wbić żółto i pół białka, lekko osolić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki, dodać oliwę i rozpuszczone 50 gram masła. Masę dokładnie wyrobić, tak by ciasto odstawało od ręki. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić […]