Tag: indyk

Gulasz z indyka z pieczarkami
Obiady

Gulasz z indyka z pieczarkami

Gulasz z indyka z pieczarkami to niskokaloryczna potrawa na ostro z pomidorami, cebulą, chili, ziołami prowansalskimi i kaszą jęczmienną. Pysznie i zdrowo! Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę Dodaj do cebuli pieczarki i duś pod przykryciem przez 5 minut Mięso umyj i […]

Indyk smażony w soku pomarańczowym
Obiady

Indyk smażony w soku pomarańczowym

Indyk smażony w soku pomarańczowym to bardzo lekkie, a zarazem ciekawe danie dla osób, które dbają o linię i narzekają na nudę w dietetycznych daniach. Umyj pierś z indyka oraz ją rozbij, natrzyj ją ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy Wysmaruj oliwą papier do pieczenia i zawiń w nim indyka Rozgrzej patelnie teflonową i […]

Sałatki

Sałatka ze smażonym indykiem w lubczyku, mozzarellą i pomidorami

Umyć sałaty i porwać je na drobne kawałeczki. Pokroić pomidory oraz ser mozzarella na kostkę. Indyka umyć oraz pokroić go na kawałeczki. Obtoczyć indyka w soli, pieprzu oraz lubczyku. Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie smażyć indyka, mieszając aż mięso przestanie być surowe. Następnie je ostudzić. Połączyć w misce wszystkie składniki. Sałatkę można podawać z […]

Obiady

Indyk smażony w panierce z bułki tartej

Pokroić w poprzek piersi z indyka. Rozbić je w przekrojonych stron. Posolić i popieprzyć mięso. Obtoczyć w w mące, następnie w jajku. Po czym obtoczyć je w bułce tartej. Jeśli lubimy grubą panierkę to można jeszcze raz obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym smażyć kotlety po kilka minut […]

Obiady

Pizza kebab z indyka z cebulą i pomidorami

Ciasto Najpierw przygotowujemy ciasto. Produkty na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej. W misce przygotowujemy ciasto. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki, kruszymy drożdże, wlewamy 3 łyżeczki oliwy, dodajemy pół łyżeczki soli i cukru oraz 0,5 szklanki wody. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Czynności te wykonujemy dopóki ciasto nie osiągnie jednolitej masy. Następnie zagniatamy ręcznie ciasto podsypując mąką, aż […]

Obiady

Kokardki z indykiem w sosie szpinakowo-ziołowym

Najpierw należy ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu na sposób al dente. Umyć pierś z indyka, poodkrawać tłuste części i kostki, posypać solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Pokroić w kostkę cebule, a następnie zeszklić ja na rozgrzanej oliwie. Dodać na patelnie szpinak, może być mrożony brykiet, rozpuścić go. Dodać następnie mięso i […]