Tag: jajko

Knedle ze śliwkami
Obiady

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami uwielbiam przygotowywać pod koniec wakacji, kiedy zbieram owoce z mojej śliwy, ale oczywiście można je przygotować przez cały rok, zimą także z mrożonych śliwek. Obierz i ugotuj ziemniaki, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i następnie wystudź. Umyj śliwki węgierki, rozkrój je i usuń pestki. Ziemniaki wyłóż na stolnicę lub czysty blat posypany […]

Kotleciki drobiowe z cebulą i pietruszką
Obiady

Kotleciki drobiowe z cebulą i pietruszką

Kotleciki drobiowe z cebulą i pietruszką doskonale smakują z ziemniakami oraz kiszonymi ogórkami. Można serwować je z musztardą. Do kotlecików drobiowych z cebulą i pietruszką najlepiej kupić już w sklepie zmielone piersi z kurczaka, jeśli w domu nie posiadamy maszynki. Pokroić cebulę, następnie zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Do miski dodać mielone mięso oraz posiekaną pietruszkę, rozbite […]

Obiady

Makaron z jajkiem i magi

Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić go. Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać makaron. Do makaronu dodać rozbite wcześniej jajka i smażyć aż do ścięcia jajek. Posolić całość oraz dodać przyprawy maggi. Można ozdobić szczypiorekiem lub pietruszką. Bardzo prosta i szybka przekąska gotowa!

Przekąski, Śniadania

Jajka w koszulkach (mundurkach)

Wlać do garnka wodę, zagotować ją, tuż przed zagotowaniem dodać łyżeczkę octu, aby zakwasić wodę. Rozbić jajko o kant garnka i wlać je do gotującej się wody, trzymając ręcę jak najniżej. Gotować jajko 3 minuty, a następnie łyżką z dziurkami wyjąć je delikatnie z wody, odsączając wodę. Jajko jest idealne z młodymi ziemniaczkami z masłem […]

Desery, Przekąski

Racuchy z zsiadłego mleka lub kefiru z jabłkami

Połączyć w misce kefir (lub zsiadłe mleko), mąkę, sól. Wybić do szklanki jajka, jeśli są dobre, to dodać je do miski. Po wymieszaniu ciasto powinno konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Można mieszać mikserem lub łyżką. Następnie zetrzeć jabłka na tarce na grubych oczkach lub plasterkach wedle uznania. Smażyć na patelni. Ja smażę trzy placuszki na jednej […]

Śniadania

Idealne jajko na miękko

Wyjmujemy jajka z lodówki i sprawdzamy czy są świeże poprzez zanurzenie w wodzie, jeśli opadną na dno to znaczy że są dobre. Następnie nalewamy do garnka tyle wody żeby dokładnie przykrywało wrzucone do niej jajka. Do wody dodajemy pół łyżeczki soli, co sprawi że jajka będą się łatwiej obierać oraz woda szybciej się ugotuje. Zagotowujemy […]

Obiady

Pisanki kraszanki barwione cebulą

Dla uzyskania barwionych pisanek należy obrać cebule z brązowych zewnętrznych łusek. Należy włożyć łuski do garnka i zalać wodą, aby przykryła całość. Następnie do garnka wkładamy jajka. Od zagotowania wody gotować jeszcze 5 minut lub więcej w celu uzyskania oczekiwanego kolorytu jajek. Następnie wyjąć jajka z wody i ostudzić. Po ostudzeniu nasze jajka są pisankami, […]