Sok truskawkowo-pomarańczowy z dodatkiem malin to wspaniały orzeźwiający napój, w którym kwaskowatość pomarańczy równoważą słodkie truskawki. Sok jest idealny ze świeżych truskawek na letnie upały lub z mrożonych w zimie, jako bomba witaminowa. Bardzo go lubię i polecam. Najlepiej przygotowywać go w sokowirówce, ale jeśli jej nie posiadacie i nie przeszkadzają Wam gęste soki z […]
Tag: pomarańcza
Sok arbuzowo-pomarańczowy
Szybki w przygotowaniu sok arbuzowo-pomarańczowy. Wystarczy arbuza i pomarańcze pozbawić skórki i wrzucić do sokowirówki. Sokowirówka zajmie się już pestkami. Sok jest pyszny. Połączenie słodkiego arbuza z kwaśnymi pomarańczami sprawia, że mamy ochotę na więcej i więcej! Bez słodzenia! Polecam!
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe uwielbiam przygotowywać jesienią, podczas sezonu na dynie. Ciasto to znika w czasie krótszym niż je przygotowuję 🙂 Pyszne polecam! Mus dyni: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, kroimy dynię na około pół kilogramowe kawałki. Usuwamy pestki, ale nie pozbawiamy dyni pestek. Układamy na blaszce kawałki dyni skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na […]
Indyk smażony w soku pomarańczowym
Indyk smażony w soku pomarańczowym to bardzo lekkie, a zarazem ciekawe danie dla osób, które dbają o linię i narzekają na nudę w dietetycznych daniach. Umyj pierś z indyka oraz ją rozbij, natrzyj ją ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy Wysmaruj oliwą papier do pieczenia i zawiń w nim indyka Rozgrzej patelnie teflonową i […]
Pączki różane z lukrem i smażoną skórką pomarańczową
Przygotować zaczyn. Do miski wsypać 5 łyżek mąki, drożdże, ciepłę mleko, i posypać cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno wystarczyć 15-20 minut. Rozmącić 2 całe jajka z 4 żółtkami, dodać 4 łyżki cukru i podgrzać w garnuszku. Po rozpuszczeniu cukru wlać do zaczynu. Dodać do całości cukier waniliowy, […]