Tag: potas

Żeń-szeń - korzeń życia i wiecznej młodości
Bez kategorii

Żeń-szeń – korzeń życia i wiecznej młodości

ŻEŃ-SZEŃ Jest to gatunek reliktowy byliny z rodziny araliowatych. Występuje dziko w Chinach na Półwyspie Koreańskim i w Japonii. Nazwa rośliny pochodzi z języka chińskiego i oznacza “człowiek korzeń” (korzeń żeń-szenia swoim wyglądem przypomina ciało człowieka). ŻEŃ-SZEŃ LEKARSTWO NA CAŁE ZŁO dobroczynnie działa na układ nerwowy, ma działanie uspokajające i relaksacyjne, poprawia koncentrację  i pamięć, […]

Orzechy laskowe - czyli bądźmy wiewiórkami
Porady

Orzechy laskowe – czyli bądźmy wiewiórkami

Lubimy wiewiórki Będąc w parku lub w lesie na spacerze jesteśmy szczęśliwi, gdy spotkamy wiewiórkę, to takie urocze, puszyste i bardzo zwinne zwierzątko. Robimy zdjęcia, nagrywamy filmiki, aby później obserwować zachowanie tego zjawiskowego gryzonia. Uwielbia ono leszczynowe orzeszki, które są głównym jego pokarmem – coś w tym jest. Orzechy laskowe Orzechy laskowe to owoce leszczyny, której naturalnym siedliskiem […]

Sezon na dynie
Porady

Sezon na dynie

Sezon na dynie w pełni! Wartościowe dynie Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje się do przetworów. Dynie jemy dojrzałą i pięknie wybarwioną, im jest bardziej pomarańczowa tym więcej zawiera witamin: PP, B1 oraz karotenu. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w cynk, potas, wapń i fosfor, a co ważne ma […]

Żurawina - na zdrowie!
Porady

Żurawina – na zdrowie!

Żurawina to wiecznie zielona krzewinka zaliczana do rodziny wrzosowatych. Dawniej zwana była witaminą dla ubogich dlatego, że jest źródłem witamin: C, B1,B2,E kwasu foliowego i niacyny. Zawiera dużą ilość mikroelementów: potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu. Smaczna i zdrowa. ‘ Włączmy ją do naszej codziennej diety. Warto: pomocna jest przy infekcji dróg moczowych, zmniejsza ryzyko chorób […]

Figa z makiem
Bez kategorii

Figa z makiem

  Sezon na figi zbliża się wielkimi krokami! U niektórych kupców można już dostać te dojrzałe i słodkie owoce <3 Figi i mak to bardzo pożywne dobra natury! Figa przyczynia się do redukcji stresu i bogata jest w potas i magnez. Zawiera wysoką zawartość żelaza, a w połączeniu z kaszą jaglaną (również bogatą w ten […]

Jabłko
Bez kategorii

1 jabłko dziennie!

1 jabłko dziennie zjadane regularnie przed dłuższy, a najlepiej dożywotni okres czasu może wspomóc pracę i zdrowie naszego ciała, organizmu, i umysłu! Jabłko jest niskokaloryczne i wspiera procesy odchudzania. Zawarty w nim błonnik wspomaga metabolizm. Skórka bogata jest w pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu. Zawiera ponad to potas, wapń, fosfor i magnez. Potas wspomaga […]

Bakłażan królem różnorodności
Bez kategorii

Bakłażan królem różnorodności

Bakłażan w kuchni to istny król! Nie tylko ze względu na swój interesujący kształt i kolor. Daje się przygotować na wiele różnych sposobów, których dostarcza nam nasza wyobraźnia i apetyt! Bakłażan jest niezwykle niskokaloryczny, w 90% stworzony z wody. Dostarcza potasu, wapnia, magnezu i zbawiennego błonnika! Jako afrodyzjak może stać się źródłem kuchennych igraszek 🙂